CİDE İLÇE TANITIM
cide
kastamonu cide
cide kastamonu
cide resimler
cide fotoğraflar
cide manzaralar
cide görüntüler
cide video
cide spor
cide yemekleri
cide haber
cide haritası
cide turizm
cide otel
cide konaklama
cide pansiyon
cide yurt
cide ekonomi
cide sanayi
cide ticaret
cide tarım
cide hayvancılık
cide eğitim
cide okul
cide lisesi
cide sağlık
cide hastahanesi
cide kültür
cide sanat
cide ulaşım
cide deniz
cide doğa
cide gezi
cide turlar
cide tatil
cide fotoğrafçılık
cide tabiat
cide konut
cide emlak
cide kiralık
cide satılık
cide arsa
cide araç
cide plaj
cide orman
cide dağlar
cide akarsular
cide mağara
cide tarih
cide
CİDE İLÇE TARİH
Cide'nin hangi isimle nezaman nerede ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir.Fakat tarihi kaynaklara bakıldığında Cide'de Gasgaslar'ın, Paflagonyalılar'ın, Henetler'in, Romalılar'ın, Biazanslılar'ın,
Candaroğulları'nın ve Osmanlılar'ın Yaşadığı yazılanlar arasındadır. Gasgaslar M.Ö.1400 yıllarında kuzeyde Karadeniz,Doğuda Kızılırmak'ın doğu tarafları,batıdan da Bolu'ya kadar genişce bir sınırı kapsadığını görürüz.
Cide de bu sınırlar içindedir.Fakat Gasgaslar'ın bıraktığı herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır.Paflagonyalılar'a ait iskan yerleri ve arkeolojik sahalar,Devrekani çayının
etrafında,Gökırmak,Devrek,Soğanlı,Filyos ve Bartın Çayları etraflarında rastlanmıştır.Cide'de arkeolojik amaçlı bir kazı yapılmadığı için bunlarla ilgili bir esere rastlanmadığı bilinmektedir. Yunan şairi Homer'in yaşadığı çağda Paflogonya'nın Cide Ve Kitoros(Gideros) taraflarında Henet veya Heneti adlı bir kavmin yaşadığı tarihçi Homeros tarafından söylenir.
Cide merkezinin sahil kısmında Ceviz dibi adıyla anılan yerde bir saray harabesinin olması Pathenios'ların ünlü sarayının burda olduğunu destekler niteliktedir. Romalılar ve Bizanslılar kesin olarak Cide'de yaşamışlardır.Cide'de Callade Cide adına Y.Domma ve Caracolla adlarına kesilen paralar ve Cide'de bulunan pek çok kale bunların kanıtıdır.
Örneğin Güble ve Gilivri arasında bulunan Çoban Kalesii denizden 50-60 m yüksek, tabii bir kayanın üzerüne yapılmıştır.Romalılar döneminde yapılmış Osmanlılar döneminde tamir edilmiştir.Timle Kalesi ise deniz seviyesinden hemen hemen 100m yüksekliği olan doğal bir tepe üstüne kurulmuştur ve Bizans dönemine aittir. Gazallı Kalesi Cide'nin Köseli köyünde bir burun üzerinde kurul muştur ve Bizans dönemine aittir.
Okçu Kalesi Cide'nin batısında Okçu Köyünde bulunmaktadır.Batıdan doğuya doğru uzanan doğal bir kayanın üzerine kurulmuştur.Kalenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Gideros Kalesi Cide'nin bir saat kadar batısında bulunan Gideros Köyünün doğu ve batıya uzanan iki burnu üzerinde kurulmuştur.Doğu kalesi 200m boyunda 30m eninde bir kayalık üzerine kulmuştur.
Kuzey kısmı kesilmiş gibi denize iner,Güneydoğu kısmı zayıf olduğundan buralar suni burç ve surlarla takviye olmuştur.Batı kalesi ise yine burun üzerinde kuruludur ve güneydoğuya bakan yüzü %95 eğimle denize iner.Bu kalaeler doğal bir liman olan Gideros'un korunmasını ve savunulmasını kolaylaştırmak amacı ile Romalılar döneminde yapılmıştır.
Gideros o dönemde Romalılar için önemli bir merkezdi. Bunlardan başka Cide'de Akça Kalesi ,Sönget Köyünde Karasu Kalesi,Musa Köyünde bir kale ve Sofular Köyünde Hıdır Kalesi bulunur.Bunlardan Hıdır Kalesi oldukça önemlidir.Sofular Köyünün Hıdır Mahallesinde bulunan kale Cide Kasabasının yerleşim alanını korumak için Bizans döneminde yapılmıştır.
cide ilçe haritası
Cide 1291 yılında Candaroğlu Şemsettin Yaman Candar'ınKastamonu valiliğine atanması ile 174 sene Candaroğulları'nın hakimiyetinde kalmıştır. 1460-1465 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet bu beyliğie son vererek bölgeye hakim olmuştur. Cide'nin isminin nerden geldiği tam olarak bilinmemektedir.Rivayetlere göre "Cide" sözcüğü arapça boğaz anlamına gelen "cid" sözcüğünden türemiştir.
Bir başka rivayete göre Cide'nin eski isimlerinden biri "klimax"tır. Klimax; merdivensiz yer anlamına gelir.Yani Cide'nin bugün bulunduğu alüvyal düzlük ve sahil kesimi için bu isim kullanılmaktadır. Diğer isimleri ise Osmanlılar döneminde "Karaağaç iskelesi" ve "Uzunkum"dur.Karaağaç iskelesinin Osmanlılar döneminde deniz ticaretinde ve Osmanlı dononmasında önemli bir yeri bulunduğu halk arasında söylenir.
Uzunkum isminin ise Köpekkayası Burnu'ndan itibaren batıya doru kesintisiz 11km. olan sahile istinaden verildiği sanılmaktadır.
Cide, Kastamonu ilinin kıyısındaki doğal güzelliğiyle ünlü bir ilçesi ve aynı ilçenin merkezi kasabadır. İlçe 939 km²'lik bir alanı kaplar ve toplam nüfusu 20.261'dr.
1868 yılında ilçe olan Cide’nin 85 köyü ve bu köylere bağlı 204 mahallesi bulunmaktadır. İlçede belediyeye bağlı altı mahalle vardır. İlçeye bağlı belde ve kasaba yoktur.
Konum
Kastamonu İline bağlı bir ilçe olan Cide, kuzeyinde Karadeniz kuzeydoğusunda Doğanyurt, doğusunda Şenpazar, güneyinde Azdavay ve Pınarbaşı ilçeleri, batısında Bartın iline bağlı Kurucaşile ilçesi ile çevrilidir.
Cide’nin ovalık alanları oldukça sınırlıdır. Toprakları çok sayıda çay ve derelerle bölünmüştür. İlçenin güney ve güneydoğusunda Küre Dağları'nın uzantıları yer alır. Kuzeyde kıyıya yakın kesimlerde kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan Kestane Dağı bulunmaktadır. İlçenin doğusunu Kestane Dağı engebelendirmektedir. Bu dağların üzerleri zengin bir orman örtüsü ile kaplıdır.
Zeytinlik Tepe (1.282 m.), Kaleburnu Tepesi (1.078 m.), Halla Tepesi (1.231 m.), Karakaya Tepesi (1.443 m.), Kemrelik Tepesi (1.220 m.) ilçenin belli başlı yükseltileridir.
İlçenin en önemli akarsuyu Devrekâni Çayı olup, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda akar. Bu çay ilçe topraklarını geçerek Karadeniz’e dökülür. İlçenin diğer akarsuları Aydos Çayı,Soğuksu Çayı ve Fakaz Çayı’dır. Kastamonu’ya 148 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 939 km2 olup, 22.481’dir.
CİDE İLÇE NÜFUS
Nüfus
2007 yılı Genel Nüfus sayımına göre ilçe merkezi 5.600 köyler 15.327 olmak üzere ilçe toplam nüfusu 20.261 dir. Ekonomik nedenlerden dolayı uzun yıllardan beri ilçe genelinde yaşanan göç sonucu, ilçe nüfusu merkezde ve köylerde sürekli azalmaktadır. Bunu Mernis Projesi nüfus kayıtları çok açık göstermektedir. Mernis Projesi'ne göre Cide nüfusuna kayıtlı insan 102.974 tür. Bu rakamlara göre nüfusun %77 si ilçe dışında yaşamaktadır. 1990–2000 genel nüfus sayımları arasında ilçe nüfusunda yaklaşık %2 oranında bir artış görülmüştür.
Köyler genelde ayrı yerleşim biriminden oluşmaktaysa da, ayrı mahalle olarak adlandırılan bu birimlerde yerleşim toplu ve düzenlidir.
CİDE İLÇE İKLİM
İlçede yazları serin, kışları ise fazla soğuk olmayan, her mevsim yağışlı karadeniz iklimi hakimdir.kışın en düşük ortalama sıcaklık 5 santigrat derece, yazın ise 22 derecedir. yıllık ortalama sıcaklık 13 derecedir.Yıllık toplam yağış 1050 mm civarındadır. Engebeli arazi yapısı yüzünden yağış ve sıcaklıkta iç kesimlere doğru gidildikçe azalma görülür.gece -gündüz sıcaklık farkı azdır.
CİDE İLÇE EKONOMİ
İlçenin ekonomisi,tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılığa dayalıydı fakat ülkemizle eş zamanlı gelişen tersanecilik faaliyetleri Cide'nin de ekonomisinde ciddi pay sahibi olmaya başlamaktadır.İlçede şu an faaliyette olan ve inşası sürüp faaliyete geçecek bir çok tersane bulunmaktadır.Tahıl üretiminin dışında genellikle bağcılık, meyvecilik,
sebzecilik yapılmaktadır. Tarımsal üretimin dışında ilçe halkının gelir kaynaklarını küçük ölçekli orman ürünleri imalatından sağlanmaktadır. Küçük tekne yapımcılığı geçim kaynaklarının önünde gelmektedir. Ayrıca ilçedeki torna tezgâhlarında tahta kaşık üretimi yöredeki çok sert şimşir ağacından yapılmaktadır. Hayvancılıkta mera hayvanları ön planda olup, yeni sığır türleri elde etmek üzere Jersey Suni Tohumlaması yapılmaktadır.
CİDE KÜLTÜR VE TURİZM
Kültür ve Turizm
Cide İlçesi kilometrelerce uzanan sahili, kıyıya dimdik inen dağların önünde muhteşem güzellikteki koylar ve her yanı yemyeşil ormanlarıyla yazar Rıfat Ilgaz'a ilham kaynağı olmuştur.
Yerel kıyafetler ulusal ölçekte değerlendirildiğinde özellikle kadın kıyafetlerinde farklılıklar gözlenmektedir.
Bu kadın kıyafetinde en belirgin nokta Rıfat Ilgaz’ın şiirlerine ve romanlarına da konu olan Sarı Yazma’dır. Kadınlar başörtüsü olarak kullandıkları sarı renkli bu yazma sembol haline gelmiştir. Fabrikasyon üretimin henüz gelişmediği dönemlerde Sarı Yazma doğal ahşap baskı kalıpları kullanılarak yapılmakta idi. Halen çok az da olsa aynı kişi tarafından üretim yapılmaktadır. Kıyafetin diğer bölümleri ise şöyledir; Uzun bol etekli elbise (göynek), Kırmızı paçalı şalvar (don) ve Belde kuşak şeklindedir.
Cide köylerinde Kahve değirmeni, Karabiber değirmeni, Çeyiz Sandığı, Tahta Kaşık, Sultan Kayığı Maketleri el sanatları dalında sayılabilecek önemli değerlerdir.
Ayrıca bir karadeniz gezisi düşünenler için cide otelleri ve mütevazi barlarıyla turizimde keşfedilmeyi sabırsızlıkla beklemektedir.
CİDE İLÇE İKLİM
Cide’de tipik Karadeniz iklimi görülür . Dört mevsimin yaşandığı Cide’mizde sıcaklık değerleri nem ile doğru orantılıdır. Gözlem yapılan 1985-1995 yılları arasında sıcaklıkta aşırı bir artış veya azalma yoktur. Yağış ile sıcaklık ters orantılı olup sıcaklıklar mayıs ayında yükselmeye başlar ve temmuz ayında maksimum değere ulaşır. Ortalama sıcaklık yazın 20-24 C derece iken kışın 5-6 dereceye kadar düşer.Cide’de donlu günler denizin ılıman etkisi nedeniyle çok fazla olmamakla birlikte bazı yıllarda azalmış bazı yıllarda artmıştır.Örneğin 1984 de toplam beş gün donlu geçerken 1995 yılında donlu gün sayısı 60 günün üzerine çıkmıştır. Cide’de yıllık sıcaklık ortalaması 12-13 C derecedir.
Cide’de tipik Karadeniz iklimi görülmesine rağmen Batı Karadeniz bölümünden daha fazla yağış alır.Bunun nedeni Cide’nin kurulu olduğu alüvyal arazinin gerisinde
uzanan güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda olup yağış getiren rüzgarlara dik konumdadır. Arazi kuzey rüzgarlarına açıktır.nemli olan karayel rüzgarı denizden karaya doğru eserken taşıdıgı nemi güneybatı-kuzeydoğu doğrultusundaki yamaçlara bırakır.Yıllık yağış ortalaması 948 mm ile Batı Karadeniz Bölümü yıllık yağış ortalamasının üstündedir
Cide’de yağışın yıl içindeki dağılımı da Karadeniz iklimine nazaran düzensizdir.Yağış değerleri ilk gözlem yapılan 1953 yılında 1200 mm civarında olup yıllara göre değişir. Rasat yılları içinde minimum değer 762 mm ile 1957 yılı iken maksimum değer 1640 mm ile 1990 yılında görülür.yağışlar temmuz ayı sonlarından itibaren yağmur halinde düşmeye başlar maksimum değere kış aylarında ulaşır.yaz aylarında 30-50 mm olan yağış miktarı kışın 1600 mm ye kadar yükselmektedir.Kar yağışları daha çok bölgenin yüksek olan iç kesimlerinde görülürken kıyı kesiminde deniz etkisi nedeniyle kar yağışı azalmakta daha çok yağmur veya sulu kar görülmektedir.
Yukarıda kısaca anlatmaya çalıştığımız Cide’mizin ikliminde de küresel ısınmaya paralel olarak bazı değişiklikler görülmektedir.
CİDE İLÇE KÜLTÜR
Cide Batı Karadeniz Bölgesinde Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Cide sırtını Küre Dağları'na yaslamış, içinden akan deresi ile susuzluğunu gidermiş, verimli toprağından yiyeceğini elde edip, geçimini sağlamış, doğal bir liman kıyısına kurulmuş doğa harikası bir yerleşim yeridir. Bünyesinde yeşil ve mavinin en güzel tonlarını bir arada bulunduran sahil kasabası olan Cide, M.Ö. 1400 yıllarına uzanan bir yerleşme tarihinin olmasına karşılık, doğal güzelliklerini korumuş, bir cennet parçasıdır. Cide'nin hangi isimle ne zaman nerede ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihi kaynaklara bakıldığında Cide'de Gasgasların, Paflagonyalılar'ın, Henetler'in, Romalılar'ın, Bizanslıların, Candaroğullarının ve Osmanlılar'ın Yaşadığı yazılanlar arasındadır.
Cide İlçesi kilometrelerce uzanan sahili, kıyıya dimdik inen dağların önünde muhteşem güzellikteki koylar ve her yanı yemyeşil ormanlarıyla Rıfat ILGAZ' a ilham kaynağı olmuştur.
RIFAT ILGAZ :1911 yılında Cide'de doğdu. Şiir yazmaya ortaokul öğrencilik yıllarında başladı. Cide’ yi çok seven Rıfat ILGAZ “Hababam Sınıfı” adlı eserin yazarıdır diğer bazı eserleri de şunlardır;
Sarı Yazma, Karartma Geceleri, Karadeniz'in Kıyıcığında, Yıldız Karayel, Halime Kaptan, Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı İcraatın İçinde, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Baskında, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Pijamalılar, Apartman Çocukları, Rüşvetin Alamancası, Çalış Osman Çiftlik Senin, Don Kişot İstanbul'da , Nerde O eski Usturalar, Hoca Nasreddin ve Çömezleri, Garibin Horozu, Geçmişe Mazi, Dördüncü Bölük, Şeker Kutusu, Sosyal Kadınlar Partisi ve Radarın Anahtarı’ dır. 7 Temmuz 1993` de aramızdan ayrılmıştır.
Cideliler onun anısını yaşatmak amacıyla 1996 yılından itibaren “Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali” düzenlenmiştir. 2004 yılında 9. ‘su gerçekleştirilen festival, her geçen sene daha coşkulu kutlanmaktadır. Cide dışında yaşayan Cidelilerin yoğun olarak katıldığı bu festivaller ilçenin kültürel gelişimine oldukça katkıda bulunmaktadır.
Cide uzun yıllardan bu yana göç veren bir yerleşim yeridir. Yurt içi ve yurt dışı, bu göçler yerel kültürün ulusal ve evrensel kültürden etkilenmesini sağlamış, yerel kültürel özelliklerde, hızlı değişimler gözlenmektedir.
.:. Yerel Kültürel Özellikler
Giyim:
Yerel kıyafetler ulusal ölçekte değerlendirildiğinde özellikle kadın kıyafetlerinde farklılıklar gözlenmektedir. Bu kadın kıyafetinde en belirgin nokta Rıfat ILGAZ’ın şiirlerine ve romanlarına da konu olan Sarı Yazma dır. Kadınlar baş örtüsü olarak kullandıkları sarı renkli bu yazma sembol haline gelmiştir. Fabrikasyon üretimin henüz gelişmediği dönemlerde Sarı Yazma Cide’nin Başköy adlı köyünde yaşayan Mehmet GENÇ tarafından doğal ahşap baskı kalıpları kullanılarak yapılmakta idi. Halen çok az da olsa aynı kişi tarafından üretim yapılmaktadır. Kıyafetin diğer bölümleri ise şöyledir; Uzun bol etekli elbise (göynek), Kırmızı paçalı şalvar (don) ve Belde kuşak şeklindedir.
Evlilik törenleri:
Kız görme, Kız isteme ve Söz kesme, Nişan, Kına, Düğün gibi aşamalardan oluşan törenler çeşitli oyunlar ve şakalarla süslenmiştir.
Mani Örnekleri:
Armut dalında dursun
Güzel sevdaya dolsun
Böyle sevdalık olmaz
Tanrı canıma gıysın
Armut dalda sallanır
Sallandıkça ballanır
Bir oğlan vezir olsa
Gene kıza yalvarır.
.:. CİDE İLE İLGİLİ ŞİİR ÖRNEKLERİ
BEN CİDEYİM
Virajlıdır yollarım
Sarsılırsın gelirken
Kucak açmış kollarım
Beni gör vakit varken
Ne Bodrum, ne Sideyim
Ben şöhretsiz ilçeyim
Yeşil, mavi iç içe
Dağ kavuşmuş denize
Dermanım derdinize
Beni gör vakit varken
Karadeniz’de ilçeyim
Ben küçük bir CİDE’yim
Ünsüzlüğüm bahane
Her köşem bir şahane
Milli çalgım kemane
Beni gör vakit varken
Bazen söz, bazen deyim
Çalgılarla CİDE’yim
Sembolüm Sarı Yazma
Gülümse sakın kızma
Çabuk gel beni üzme
Beni gör vakit varken
Gözlerinde haleyim
Yemyeşil meşaleyim
Kapusu sonra mağaza
Benzemem hiç boğaza
Balığım canlı taze
Beni gör vakit varken
Hem olta, hem fileyim
Vazgeçilmez CİDE’yim
Coşkulu dalgalarım
Günler sürer çağlarım
Bazen durgun ağlarım
Beni gör vakit varken
Kotraları nideyim
Takalarla CİDE’yim
Ne İmroz, ne Abatros
Ne Apler, ne de Toros
Huzur verir Gideros
Beni gör vakit varken
Ağaç değil fideyim
Büyüyen bir ilçeyim
Özlem dolu dağlarım
Hüzünlü yağmurlarım
Ben sevginle yaşarım
Beni gör vakit varken
Güneş, dağ, bir de deniz
İşte cennet CİDE’yim
Nevzat KARAMAN
ŞU CİDE'NİN ÇEŞMESİ
Şu Cide'nin çeşmesi,
Şıldır şıldır akıyor
Koyver beni bey amca da,
Kızlar yoluma bakıyor.
Haydide yavrum evde misin?
Pencerelerde perde misin?
Haydide yavrum meşelikte,
Yaktın beni gençlikte.
Irafa fincan koydum,
İçine mercan koydum,
Huriye kızın uğruna da,
Bu canı kurban koydum.
Haydide yavrum evde misin?
Pencerelerde perde misin?
Haydide yavrum meşelikte,
Yaktın beni gençlikte.
TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği Repertuarına Muzaffer SARISÖZEN tarafından Sarı Recep’ten alınarak
CİDE İLÇE TURİZM
Cide İlçesi Batı Karadeniz Bölümünde Kastamonu İl sınırları içinde yer alan Kastamonu'ya bağlı bir ilçedir. İlçe Topraklarını kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Doğanyurt, Doğuda Şenpazar, güneyde Azdavay ve Pınarbaşı ilçe topraklarıyla batıda Bartın iline bağlı Kurucaşile ilçe topraklarıyla sınırlıdır.
İlçenin doğusunda Gemi Dağı'na ulaşır ve Gölboğazı Deresine' ne kadar uzanır. Güneybatıya yönelen sınır Himmet Çayı vadisi takip ederek Valay Çayını enine keser ve Şehriban deresi vadisinden aynı yönde ilerler. Bu doğrultuda ilerleyen sınır Karakuş dağının kuzeyinde Zeytinlik Tepeye (1282m) ulaşır. Ve batıya yönelerek dolinlerle delik deşik olmuş Şeh dağını geçerek Devrekani (Kocaçay) Çayını enine keser. Batıya doğru Kaleburnu Tepesi (1078m), Halla Tepesi (1231m), Ayıcık Tepesi üzerinden geçen sınır Kulaksız geçidini aşarak kuzeybatıya sapar, Karakaya Tepesi (1443m) kuzey batısından Kez boğazını geçerek kuzeye yönelir. Kemrelik Tepesi (1220m) doğusundan itibaren Yol Deresi vadisini takip ederek İnce Burun batısından Karadeniz' e ulaşır.
Bu sınırlar içersinde yer alan Cide İlçesi toplam olarak 85 köyden oluşur. Bu köyler Aydos Çayı, Fakaz Çayı, Devrekani Çayı ile kolları tarafından parçalanmış olan arazide, birbirinden uzak fakat yarı dağınık halde kurulmuştur.
Cide İstanbul' a (513 km), Kastamonu' ya (148 km) uzaklıktadır. Cide'nin hangi isimle ne zaman nerede ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. "Cide" adı tarihi metinlerde ilk olarak Homeros'un ünlü eseri İlyeda'da anılır; "Erkek Yürekli Pylaimenes komuta eder Paphlagonialılara, gelmişler yaban katırlarıyla ünlü Enetlerin Yurdundan, Kytoros'ta, Sesamos'ta otururlar, Parthenios ırmagı çevresinde kurmuşlardır ünlü saraylarını, kentleri Kromna Aigialos, yüksek Erythinoi' dur." İlyada'da adı geçen Paphlagonia kentlerinden KYTOROS bugün Cide'nin çok az bir söylem farkıyla Gideros dedikleri sahil köyüdür. Fakat tarihi kaynaklara bakıldığında Cide'de Gasgaslar'ın, Paflagonyalılar'ın, Henetler'in, Romalılar'ın, Biazanslılar'ın, Candaroğulları'nın ve Osmanlılar'ın Yaşadığı yazılanlar arasındadır.
Gasgaslar M.Ö.1400 yıllarında kuzeyde Karadeniz,Doğuda Kızılırmak'ın doğu tarafları,batıdan da Bolu'ya kadar genişce bir sınırı kapsadığını görürüz.Cide de bu sınırlar içindedir.Fakat Gasgaslar'ın bıraktığı herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır. Paflagonyalılar' a ait iskan yerleri ve arkeolojik sahalar , Devrekani çayının etrafında,Gökırmak,Devrek,Soğanlı, Filyos ve Bartın Çayları etraflarında rastlanmıştır.Cide'de arkeolojik amaçlı bir kazı yapılmadığı için bunlarla ilgili bir esere rastlanmadığı bilinmektedir. Yunan şairi Homer'in yaşadığı çağda Paflogonya'nın Cide Ve Kitoros(Gideros) taraflarında Henet veya Heneti adlı bir kavmin yaşadığı tarihçi Homeros tarafından söylenir.
Cide merkezinin sahil kısmında Ceviz dibi adıyla anılan yerde bir saray harabesinin olması Pathenios'ların ünlü sarayının burda olduğunu destekler niteliktedir. Romalılar ve Bizanslılar kesin olarak Cide'de yaşamışlardır.Cide'de Callade Cide adına Y.Domma ve Caracolla adlarına kesilen paralar ve Cide'de bulunan pek çok kale bunların kanıtıdır.Örneğin Güble ve Gilivri arasında bulunan Çoban Kalesi denizden 50-60 m yüksek, tabii bir kayanın üzerine yapılmıştır.Romalılar döneminde yapılmış Osmanlılar döneminde tamir edilmiştir.Timle Kalesi ise deniz seviyesinden hemen hemen 100m yüksekliği olan doğal bir tepe üstüne kurulmuştur ve Bizans dönemine aittir. Gazallı Kalesi Cide'nin Köseli köyünde bir burun üzerinde kurulmuştur ve Bizans dönemine aittir. Okçu Kalesi Cide'nin batısında Okçular Köyünde bulunmaktadır.Batıdan doğuya doğru uzanan doğal bir kayanın üzerine kurulmuştur.Kalenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.
İlçenin son yıllarda en önemli gelir kaynağı Turizm olmuştur.
Cide ilçesi 11 km. kesintisiz plajı, Gideros, Aydos, Denizkonak, Uğurlu, Çayyaka, Akbayır ve İlyasbey sahilleri ile denize girmeye elverişlidir.
Turistik tesisler %1,81 oranında yer kaplamaktadır. Kasaba mahallesinde limana yakın alanda bulunan tesislerden oluşmaktadır. İlçe Merkezinde bulunan bu tesis 1992 yılında tamamlanmış olup Kastamonu Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü Tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca 2000 yılında açılan Bayram Yusuf Aslan Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin 40 yataklı Uygulama Oteli 2004 sezonundan itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Bu tesislerin dışında Özel sektöre ait Alkan Otel, Beltaş Turistik Otel, Salcıoğlu Oteli, Ece Oteli vardır. Toplam yatak kapasiteleri 640 dür.
Cide İlçesinin Turizm açısından iyi bir potansiyele sahip olduğu açıktır. Gideros koyu, Ilgarini Mağarası, Valla Kanyonu gibi doğa harikalarına sahip, 11 km sahil şeridi ve mavi ile yeşilin dost olduğu bu yerleşim yerinin geleceği sanayi alanında olmayıp vizyonunda deniz ve dağ turizminin yattığı çalışmalar yapılmalıdır. Ulaşım ve tanıtım sorunları aşıldığında Hem Kastamonu hemde ilçe ekonomisine büyük katkı sağlanabilecek alan Turizmdir
Cide’ nin turizm açısından önemli sayılabilecek değerlerinden biri de Yazar ve Şair Rıfat ILGAZ’ dır.
Ayrıca Cide ilçemizde halkın arasında halen, az da olsa kullanılan kıyafetler otantik yapısıyla ilgi toplamaktadır. Sarı Yazma Festivalinde adı geçen Sarı Yazma (Bayanların örtü olarak kullandıkları malzeme) yine insanların ilgisini çeken noktalardan biridir.
Her yıl yapılan Rıfat ILGAZ Kültür Sanat ve sarı Yazma şenlikleri ilçenin turizmini hareketlendirici etkendir.
cide
kastamonu cide
cide kastamonu
cide resimler
cide fotoğraflar
cide manzaralar
cide görüntüler
cide video
cide spor
cide yemekleri
cide haber
cide haritası
cide turizm
cide otel
cide konaklama
cide pansiyon
cide yurt
cide ekonomi
cide sanayi
cide ticaret
cide tarım
cide hayvancılık
cide eğitim
cide okul
cide lisesi
cide sağlık
cide hastahanesi
cide kültür
cide sanat
cide ulaşım
cide deniz
cide doğa
cide gezi
cide turlar
cide tatil
cide fotoğrafçılık
cide tabiat
cide konut
cide emlak
cide kiralık
cide satılık
cide arsa
cide araç
cide plaj
cide orman
cide dağlar
cide akarsular
cide mağara
cide tarih
cide
CİDE İLÇE TARİH
Cide'nin hangi isimle nezaman nerede ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir.Fakat tarihi kaynaklara bakıldığında Cide'de Gasgaslar'ın, Paflagonyalılar'ın, Henetler'in, Romalılar'ın, Biazanslılar'ın,
Candaroğulları'nın ve Osmanlılar'ın Yaşadığı yazılanlar arasındadır. Gasgaslar M.Ö.1400 yıllarında kuzeyde Karadeniz,Doğuda Kızılırmak'ın doğu tarafları,batıdan da Bolu'ya kadar genişce bir sınırı kapsadığını görürüz.
Cide de bu sınırlar içindedir.Fakat Gasgaslar'ın bıraktığı herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır.Paflagonyalılar'a ait iskan yerleri ve arkeolojik sahalar,Devrekani çayının
etrafında,Gökırmak,Devrek,Soğanlı,Filyos ve Bartın Çayları etraflarında rastlanmıştır.Cide'de arkeolojik amaçlı bir kazı yapılmadığı için bunlarla ilgili bir esere rastlanmadığı bilinmektedir. Yunan şairi Homer'in yaşadığı çağda Paflogonya'nın Cide Ve Kitoros(Gideros) taraflarında Henet veya Heneti adlı bir kavmin yaşadığı tarihçi Homeros tarafından söylenir.
Cide merkezinin sahil kısmında Ceviz dibi adıyla anılan yerde bir saray harabesinin olması Pathenios'ların ünlü sarayının burda olduğunu destekler niteliktedir. Romalılar ve Bizanslılar kesin olarak Cide'de yaşamışlardır.Cide'de Callade Cide adına Y.Domma ve Caracolla adlarına kesilen paralar ve Cide'de bulunan pek çok kale bunların kanıtıdır.
Örneğin Güble ve Gilivri arasında bulunan Çoban Kalesii denizden 50-60 m yüksek, tabii bir kayanın üzerüne yapılmıştır.Romalılar döneminde yapılmış Osmanlılar döneminde tamir edilmiştir.Timle Kalesi ise deniz seviyesinden hemen hemen 100m yüksekliği olan doğal bir tepe üstüne kurulmuştur ve Bizans dönemine aittir. Gazallı Kalesi Cide'nin Köseli köyünde bir burun üzerinde kurul muştur ve Bizans dönemine aittir.
Okçu Kalesi Cide'nin batısında Okçu Köyünde bulunmaktadır.Batıdan doğuya doğru uzanan doğal bir kayanın üzerine kurulmuştur.Kalenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Gideros Kalesi Cide'nin bir saat kadar batısında bulunan Gideros Köyünün doğu ve batıya uzanan iki burnu üzerinde kurulmuştur.Doğu kalesi 200m boyunda 30m eninde bir kayalık üzerine kulmuştur.
Kuzey kısmı kesilmiş gibi denize iner,Güneydoğu kısmı zayıf olduğundan buralar suni burç ve surlarla takviye olmuştur.Batı kalesi ise yine burun üzerinde kuruludur ve güneydoğuya bakan yüzü %95 eğimle denize iner.Bu kalaeler doğal bir liman olan Gideros'un korunmasını ve savunulmasını kolaylaştırmak amacı ile Romalılar döneminde yapılmıştır.
Gideros o dönemde Romalılar için önemli bir merkezdi. Bunlardan başka Cide'de Akça Kalesi ,Sönget Köyünde Karasu Kalesi,Musa Köyünde bir kale ve Sofular Köyünde Hıdır Kalesi bulunur.Bunlardan Hıdır Kalesi oldukça önemlidir.Sofular Köyünün Hıdır Mahallesinde bulunan kale Cide Kasabasının yerleşim alanını korumak için Bizans döneminde yapılmıştır.
cide ilçe haritası
Cide 1291 yılında Candaroğlu Şemsettin Yaman Candar'ınKastamonu valiliğine atanması ile 174 sene Candaroğulları'nın hakimiyetinde kalmıştır. 1460-1465 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet bu beyliğie son vererek bölgeye hakim olmuştur. Cide'nin isminin nerden geldiği tam olarak bilinmemektedir.Rivayetlere göre "Cide" sözcüğü arapça boğaz anlamına gelen "cid" sözcüğünden türemiştir.
Bir başka rivayete göre Cide'nin eski isimlerinden biri "klimax"tır. Klimax; merdivensiz yer anlamına gelir.Yani Cide'nin bugün bulunduğu alüvyal düzlük ve sahil kesimi için bu isim kullanılmaktadır. Diğer isimleri ise Osmanlılar döneminde "Karaağaç iskelesi" ve "Uzunkum"dur.Karaağaç iskelesinin Osmanlılar döneminde deniz ticaretinde ve Osmanlı dononmasında önemli bir yeri bulunduğu halk arasında söylenir.
Uzunkum isminin ise Köpekkayası Burnu'ndan itibaren batıya doru kesintisiz 11km. olan sahile istinaden verildiği sanılmaktadır.
Cide, Kastamonu ilinin kıyısındaki doğal güzelliğiyle ünlü bir ilçesi ve aynı ilçenin merkezi kasabadır. İlçe 939 km²'lik bir alanı kaplar ve toplam nüfusu 20.261'dr.
1868 yılında ilçe olan Cide’nin 85 köyü ve bu köylere bağlı 204 mahallesi bulunmaktadır. İlçede belediyeye bağlı altı mahalle vardır. İlçeye bağlı belde ve kasaba yoktur.
Konum
Kastamonu İline bağlı bir ilçe olan Cide, kuzeyinde Karadeniz kuzeydoğusunda Doğanyurt, doğusunda Şenpazar, güneyinde Azdavay ve Pınarbaşı ilçeleri, batısında Bartın iline bağlı Kurucaşile ilçesi ile çevrilidir.
Cide’nin ovalık alanları oldukça sınırlıdır. Toprakları çok sayıda çay ve derelerle bölünmüştür. İlçenin güney ve güneydoğusunda Küre Dağları'nın uzantıları yer alır. Kuzeyde kıyıya yakın kesimlerde kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan Kestane Dağı bulunmaktadır. İlçenin doğusunu Kestane Dağı engebelendirmektedir. Bu dağların üzerleri zengin bir orman örtüsü ile kaplıdır.
Zeytinlik Tepe (1.282 m.), Kaleburnu Tepesi (1.078 m.), Halla Tepesi (1.231 m.), Karakaya Tepesi (1.443 m.), Kemrelik Tepesi (1.220 m.) ilçenin belli başlı yükseltileridir.
İlçenin en önemli akarsuyu Devrekâni Çayı olup, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda akar. Bu çay ilçe topraklarını geçerek Karadeniz’e dökülür. İlçenin diğer akarsuları Aydos Çayı,Soğuksu Çayı ve Fakaz Çayı’dır. Kastamonu’ya 148 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 939 km2 olup, 22.481’dir.
CİDE İLÇE NÜFUS
Nüfus
2007 yılı Genel Nüfus sayımına göre ilçe merkezi 5.600 köyler 15.327 olmak üzere ilçe toplam nüfusu 20.261 dir. Ekonomik nedenlerden dolayı uzun yıllardan beri ilçe genelinde yaşanan göç sonucu, ilçe nüfusu merkezde ve köylerde sürekli azalmaktadır. Bunu Mernis Projesi nüfus kayıtları çok açık göstermektedir. Mernis Projesi'ne göre Cide nüfusuna kayıtlı insan 102.974 tür. Bu rakamlara göre nüfusun %77 si ilçe dışında yaşamaktadır. 1990–2000 genel nüfus sayımları arasında ilçe nüfusunda yaklaşık %2 oranında bir artış görülmüştür.
Köyler genelde ayrı yerleşim biriminden oluşmaktaysa da, ayrı mahalle olarak adlandırılan bu birimlerde yerleşim toplu ve düzenlidir.
CİDE İLÇE İKLİM
İlçede yazları serin, kışları ise fazla soğuk olmayan, her mevsim yağışlı karadeniz iklimi hakimdir.kışın en düşük ortalama sıcaklık 5 santigrat derece, yazın ise 22 derecedir. yıllık ortalama sıcaklık 13 derecedir.Yıllık toplam yağış 1050 mm civarındadır. Engebeli arazi yapısı yüzünden yağış ve sıcaklıkta iç kesimlere doğru gidildikçe azalma görülür.gece -gündüz sıcaklık farkı azdır.
CİDE İLÇE EKONOMİ
İlçenin ekonomisi,tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılığa dayalıydı fakat ülkemizle eş zamanlı gelişen tersanecilik faaliyetleri Cide'nin de ekonomisinde ciddi pay sahibi olmaya başlamaktadır.İlçede şu an faaliyette olan ve inşası sürüp faaliyete geçecek bir çok tersane bulunmaktadır.Tahıl üretiminin dışında genellikle bağcılık, meyvecilik,
sebzecilik yapılmaktadır. Tarımsal üretimin dışında ilçe halkının gelir kaynaklarını küçük ölçekli orman ürünleri imalatından sağlanmaktadır. Küçük tekne yapımcılığı geçim kaynaklarının önünde gelmektedir. Ayrıca ilçedeki torna tezgâhlarında tahta kaşık üretimi yöredeki çok sert şimşir ağacından yapılmaktadır. Hayvancılıkta mera hayvanları ön planda olup, yeni sığır türleri elde etmek üzere Jersey Suni Tohumlaması yapılmaktadır.
CİDE KÜLTÜR VE TURİZM
Kültür ve Turizm
Cide İlçesi kilometrelerce uzanan sahili, kıyıya dimdik inen dağların önünde muhteşem güzellikteki koylar ve her yanı yemyeşil ormanlarıyla yazar Rıfat Ilgaz'a ilham kaynağı olmuştur.
Yerel kıyafetler ulusal ölçekte değerlendirildiğinde özellikle kadın kıyafetlerinde farklılıklar gözlenmektedir.
Bu kadın kıyafetinde en belirgin nokta Rıfat Ilgaz’ın şiirlerine ve romanlarına da konu olan Sarı Yazma’dır. Kadınlar başörtüsü olarak kullandıkları sarı renkli bu yazma sembol haline gelmiştir. Fabrikasyon üretimin henüz gelişmediği dönemlerde Sarı Yazma doğal ahşap baskı kalıpları kullanılarak yapılmakta idi. Halen çok az da olsa aynı kişi tarafından üretim yapılmaktadır. Kıyafetin diğer bölümleri ise şöyledir; Uzun bol etekli elbise (göynek), Kırmızı paçalı şalvar (don) ve Belde kuşak şeklindedir.
Cide köylerinde Kahve değirmeni, Karabiber değirmeni, Çeyiz Sandığı, Tahta Kaşık, Sultan Kayığı Maketleri el sanatları dalında sayılabilecek önemli değerlerdir.
Ayrıca bir karadeniz gezisi düşünenler için cide otelleri ve mütevazi barlarıyla turizimde keşfedilmeyi sabırsızlıkla beklemektedir.
CİDE İLÇE İKLİM
Cide’de tipik Karadeniz iklimi görülür . Dört mevsimin yaşandığı Cide’mizde sıcaklık değerleri nem ile doğru orantılıdır. Gözlem yapılan 1985-1995 yılları arasında sıcaklıkta aşırı bir artış veya azalma yoktur. Yağış ile sıcaklık ters orantılı olup sıcaklıklar mayıs ayında yükselmeye başlar ve temmuz ayında maksimum değere ulaşır. Ortalama sıcaklık yazın 20-24 C derece iken kışın 5-6 dereceye kadar düşer.Cide’de donlu günler denizin ılıman etkisi nedeniyle çok fazla olmamakla birlikte bazı yıllarda azalmış bazı yıllarda artmıştır.Örneğin 1984 de toplam beş gün donlu geçerken 1995 yılında donlu gün sayısı 60 günün üzerine çıkmıştır. Cide’de yıllık sıcaklık ortalaması 12-13 C derecedir.
Cide’de tipik Karadeniz iklimi görülmesine rağmen Batı Karadeniz bölümünden daha fazla yağış alır.Bunun nedeni Cide’nin kurulu olduğu alüvyal arazinin gerisinde
uzanan güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda olup yağış getiren rüzgarlara dik konumdadır. Arazi kuzey rüzgarlarına açıktır.nemli olan karayel rüzgarı denizden karaya doğru eserken taşıdıgı nemi güneybatı-kuzeydoğu doğrultusundaki yamaçlara bırakır.Yıllık yağış ortalaması 948 mm ile Batı Karadeniz Bölümü yıllık yağış ortalamasının üstündedir
Cide’de yağışın yıl içindeki dağılımı da Karadeniz iklimine nazaran düzensizdir.Yağış değerleri ilk gözlem yapılan 1953 yılında 1200 mm civarında olup yıllara göre değişir. Rasat yılları içinde minimum değer 762 mm ile 1957 yılı iken maksimum değer 1640 mm ile 1990 yılında görülür.yağışlar temmuz ayı sonlarından itibaren yağmur halinde düşmeye başlar maksimum değere kış aylarında ulaşır.yaz aylarında 30-50 mm olan yağış miktarı kışın 1600 mm ye kadar yükselmektedir.Kar yağışları daha çok bölgenin yüksek olan iç kesimlerinde görülürken kıyı kesiminde deniz etkisi nedeniyle kar yağışı azalmakta daha çok yağmur veya sulu kar görülmektedir.
Yukarıda kısaca anlatmaya çalıştığımız Cide’mizin ikliminde de küresel ısınmaya paralel olarak bazı değişiklikler görülmektedir.
CİDE İLÇE KÜLTÜR
Cide Batı Karadeniz Bölgesinde Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Cide sırtını Küre Dağları'na yaslamış, içinden akan deresi ile susuzluğunu gidermiş, verimli toprağından yiyeceğini elde edip, geçimini sağlamış, doğal bir liman kıyısına kurulmuş doğa harikası bir yerleşim yeridir. Bünyesinde yeşil ve mavinin en güzel tonlarını bir arada bulunduran sahil kasabası olan Cide, M.Ö. 1400 yıllarına uzanan bir yerleşme tarihinin olmasına karşılık, doğal güzelliklerini korumuş, bir cennet parçasıdır. Cide'nin hangi isimle ne zaman nerede ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihi kaynaklara bakıldığında Cide'de Gasgasların, Paflagonyalılar'ın, Henetler'in, Romalılar'ın, Bizanslıların, Candaroğullarının ve Osmanlılar'ın Yaşadığı yazılanlar arasındadır.
Cide İlçesi kilometrelerce uzanan sahili, kıyıya dimdik inen dağların önünde muhteşem güzellikteki koylar ve her yanı yemyeşil ormanlarıyla Rıfat ILGAZ' a ilham kaynağı olmuştur.
RIFAT ILGAZ :1911 yılında Cide'de doğdu. Şiir yazmaya ortaokul öğrencilik yıllarında başladı. Cide’ yi çok seven Rıfat ILGAZ “Hababam Sınıfı” adlı eserin yazarıdır diğer bazı eserleri de şunlardır;
Sarı Yazma, Karartma Geceleri, Karadeniz'in Kıyıcığında, Yıldız Karayel, Halime Kaptan, Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı İcraatın İçinde, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Baskında, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Pijamalılar, Apartman Çocukları, Rüşvetin Alamancası, Çalış Osman Çiftlik Senin, Don Kişot İstanbul'da , Nerde O eski Usturalar, Hoca Nasreddin ve Çömezleri, Garibin Horozu, Geçmişe Mazi, Dördüncü Bölük, Şeker Kutusu, Sosyal Kadınlar Partisi ve Radarın Anahtarı’ dır. 7 Temmuz 1993` de aramızdan ayrılmıştır.
Cideliler onun anısını yaşatmak amacıyla 1996 yılından itibaren “Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali” düzenlenmiştir. 2004 yılında 9. ‘su gerçekleştirilen festival, her geçen sene daha coşkulu kutlanmaktadır. Cide dışında yaşayan Cidelilerin yoğun olarak katıldığı bu festivaller ilçenin kültürel gelişimine oldukça katkıda bulunmaktadır.
Cide uzun yıllardan bu yana göç veren bir yerleşim yeridir. Yurt içi ve yurt dışı, bu göçler yerel kültürün ulusal ve evrensel kültürden etkilenmesini sağlamış, yerel kültürel özelliklerde, hızlı değişimler gözlenmektedir.
.:. Yerel Kültürel Özellikler
Giyim:
Yerel kıyafetler ulusal ölçekte değerlendirildiğinde özellikle kadın kıyafetlerinde farklılıklar gözlenmektedir. Bu kadın kıyafetinde en belirgin nokta Rıfat ILGAZ’ın şiirlerine ve romanlarına da konu olan Sarı Yazma dır. Kadınlar baş örtüsü olarak kullandıkları sarı renkli bu yazma sembol haline gelmiştir. Fabrikasyon üretimin henüz gelişmediği dönemlerde Sarı Yazma Cide’nin Başköy adlı köyünde yaşayan Mehmet GENÇ tarafından doğal ahşap baskı kalıpları kullanılarak yapılmakta idi. Halen çok az da olsa aynı kişi tarafından üretim yapılmaktadır. Kıyafetin diğer bölümleri ise şöyledir; Uzun bol etekli elbise (göynek), Kırmızı paçalı şalvar (don) ve Belde kuşak şeklindedir.
Evlilik törenleri:
Kız görme, Kız isteme ve Söz kesme, Nişan, Kına, Düğün gibi aşamalardan oluşan törenler çeşitli oyunlar ve şakalarla süslenmiştir.
Mani Örnekleri:
Armut dalında dursun
Güzel sevdaya dolsun
Böyle sevdalık olmaz
Tanrı canıma gıysın
Armut dalda sallanır
Sallandıkça ballanır
Bir oğlan vezir olsa
Gene kıza yalvarır.
.:. CİDE İLE İLGİLİ ŞİİR ÖRNEKLERİ
BEN CİDEYİM
Virajlıdır yollarım
Sarsılırsın gelirken
Kucak açmış kollarım
Beni gör vakit varken
Ne Bodrum, ne Sideyim
Ben şöhretsiz ilçeyim
Yeşil, mavi iç içe
Dağ kavuşmuş denize
Dermanım derdinize
Beni gör vakit varken
Karadeniz’de ilçeyim
Ben küçük bir CİDE’yim
Ünsüzlüğüm bahane
Her köşem bir şahane
Milli çalgım kemane
Beni gör vakit varken
Bazen söz, bazen deyim
Çalgılarla CİDE’yim
Sembolüm Sarı Yazma
Gülümse sakın kızma
Çabuk gel beni üzme
Beni gör vakit varken
Gözlerinde haleyim
Yemyeşil meşaleyim
Kapusu sonra mağaza
Benzemem hiç boğaza
Balığım canlı taze
Beni gör vakit varken
Hem olta, hem fileyim
Vazgeçilmez CİDE’yim
Coşkulu dalgalarım
Günler sürer çağlarım
Bazen durgun ağlarım
Beni gör vakit varken
Kotraları nideyim
Takalarla CİDE’yim
Ne İmroz, ne Abatros
Ne Apler, ne de Toros
Huzur verir Gideros
Beni gör vakit varken
Ağaç değil fideyim
Büyüyen bir ilçeyim
Özlem dolu dağlarım
Hüzünlü yağmurlarım
Ben sevginle yaşarım
Beni gör vakit varken
Güneş, dağ, bir de deniz
İşte cennet CİDE’yim
Nevzat KARAMAN
ŞU CİDE'NİN ÇEŞMESİ
Şu Cide'nin çeşmesi,
Şıldır şıldır akıyor
Koyver beni bey amca da,
Kızlar yoluma bakıyor.
Haydide yavrum evde misin?
Pencerelerde perde misin?
Haydide yavrum meşelikte,
Yaktın beni gençlikte.
Irafa fincan koydum,
İçine mercan koydum,
Huriye kızın uğruna da,
Bu canı kurban koydum.
Haydide yavrum evde misin?
Pencerelerde perde misin?
Haydide yavrum meşelikte,
Yaktın beni gençlikte.
TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği Repertuarına Muzaffer SARISÖZEN tarafından Sarı Recep’ten alınarak
CİDE İLÇE TURİZM
Cide İlçesi Batı Karadeniz Bölümünde Kastamonu İl sınırları içinde yer alan Kastamonu'ya bağlı bir ilçedir. İlçe Topraklarını kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Doğanyurt, Doğuda Şenpazar, güneyde Azdavay ve Pınarbaşı ilçe topraklarıyla batıda Bartın iline bağlı Kurucaşile ilçe topraklarıyla sınırlıdır.
İlçenin doğusunda Gemi Dağı'na ulaşır ve Gölboğazı Deresine' ne kadar uzanır. Güneybatıya yönelen sınır Himmet Çayı vadisi takip ederek Valay Çayını enine keser ve Şehriban deresi vadisinden aynı yönde ilerler. Bu doğrultuda ilerleyen sınır Karakuş dağının kuzeyinde Zeytinlik Tepeye (1282m) ulaşır. Ve batıya yönelerek dolinlerle delik deşik olmuş Şeh dağını geçerek Devrekani (Kocaçay) Çayını enine keser. Batıya doğru Kaleburnu Tepesi (1078m), Halla Tepesi (1231m), Ayıcık Tepesi üzerinden geçen sınır Kulaksız geçidini aşarak kuzeybatıya sapar, Karakaya Tepesi (1443m) kuzey batısından Kez boğazını geçerek kuzeye yönelir. Kemrelik Tepesi (1220m) doğusundan itibaren Yol Deresi vadisini takip ederek İnce Burun batısından Karadeniz' e ulaşır.
Bu sınırlar içersinde yer alan Cide İlçesi toplam olarak 85 köyden oluşur. Bu köyler Aydos Çayı, Fakaz Çayı, Devrekani Çayı ile kolları tarafından parçalanmış olan arazide, birbirinden uzak fakat yarı dağınık halde kurulmuştur.
Cide İstanbul' a (513 km), Kastamonu' ya (148 km) uzaklıktadır. Cide'nin hangi isimle ne zaman nerede ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. "Cide" adı tarihi metinlerde ilk olarak Homeros'un ünlü eseri İlyeda'da anılır; "Erkek Yürekli Pylaimenes komuta eder Paphlagonialılara, gelmişler yaban katırlarıyla ünlü Enetlerin Yurdundan, Kytoros'ta, Sesamos'ta otururlar, Parthenios ırmagı çevresinde kurmuşlardır ünlü saraylarını, kentleri Kromna Aigialos, yüksek Erythinoi' dur." İlyada'da adı geçen Paphlagonia kentlerinden KYTOROS bugün Cide'nin çok az bir söylem farkıyla Gideros dedikleri sahil köyüdür. Fakat tarihi kaynaklara bakıldığında Cide'de Gasgaslar'ın, Paflagonyalılar'ın, Henetler'in, Romalılar'ın, Biazanslılar'ın, Candaroğulları'nın ve Osmanlılar'ın Yaşadığı yazılanlar arasındadır.
Gasgaslar M.Ö.1400 yıllarında kuzeyde Karadeniz,Doğuda Kızılırmak'ın doğu tarafları,batıdan da Bolu'ya kadar genişce bir sınırı kapsadığını görürüz.Cide de bu sınırlar içindedir.Fakat Gasgaslar'ın bıraktığı herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır. Paflagonyalılar' a ait iskan yerleri ve arkeolojik sahalar , Devrekani çayının etrafında,Gökırmak,Devrek,Soğanlı, Filyos ve Bartın Çayları etraflarında rastlanmıştır.Cide'de arkeolojik amaçlı bir kazı yapılmadığı için bunlarla ilgili bir esere rastlanmadığı bilinmektedir. Yunan şairi Homer'in yaşadığı çağda Paflogonya'nın Cide Ve Kitoros(Gideros) taraflarında Henet veya Heneti adlı bir kavmin yaşadığı tarihçi Homeros tarafından söylenir.
Cide merkezinin sahil kısmında Ceviz dibi adıyla anılan yerde bir saray harabesinin olması Pathenios'ların ünlü sarayının burda olduğunu destekler niteliktedir. Romalılar ve Bizanslılar kesin olarak Cide'de yaşamışlardır.Cide'de Callade Cide adına Y.Domma ve Caracolla adlarına kesilen paralar ve Cide'de bulunan pek çok kale bunların kanıtıdır.Örneğin Güble ve Gilivri arasında bulunan Çoban Kalesi denizden 50-60 m yüksek, tabii bir kayanın üzerine yapılmıştır.Romalılar döneminde yapılmış Osmanlılar döneminde tamir edilmiştir.Timle Kalesi ise deniz seviyesinden hemen hemen 100m yüksekliği olan doğal bir tepe üstüne kurulmuştur ve Bizans dönemine aittir. Gazallı Kalesi Cide'nin Köseli köyünde bir burun üzerinde kurulmuştur ve Bizans dönemine aittir. Okçu Kalesi Cide'nin batısında Okçular Köyünde bulunmaktadır.Batıdan doğuya doğru uzanan doğal bir kayanın üzerine kurulmuştur.Kalenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.
İlçenin son yıllarda en önemli gelir kaynağı Turizm olmuştur.
Cide ilçesi 11 km. kesintisiz plajı, Gideros, Aydos, Denizkonak, Uğurlu, Çayyaka, Akbayır ve İlyasbey sahilleri ile denize girmeye elverişlidir.
Turistik tesisler %1,81 oranında yer kaplamaktadır. Kasaba mahallesinde limana yakın alanda bulunan tesislerden oluşmaktadır. İlçe Merkezinde bulunan bu tesis 1992 yılında tamamlanmış olup Kastamonu Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü Tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca 2000 yılında açılan Bayram Yusuf Aslan Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin 40 yataklı Uygulama Oteli 2004 sezonundan itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Bu tesislerin dışında Özel sektöre ait Alkan Otel, Beltaş Turistik Otel, Salcıoğlu Oteli, Ece Oteli vardır. Toplam yatak kapasiteleri 640 dür.
Cide İlçesinin Turizm açısından iyi bir potansiyele sahip olduğu açıktır. Gideros koyu, Ilgarini Mağarası, Valla Kanyonu gibi doğa harikalarına sahip, 11 km sahil şeridi ve mavi ile yeşilin dost olduğu bu yerleşim yerinin geleceği sanayi alanında olmayıp vizyonunda deniz ve dağ turizminin yattığı çalışmalar yapılmalıdır. Ulaşım ve tanıtım sorunları aşıldığında Hem Kastamonu hemde ilçe ekonomisine büyük katkı sağlanabilecek alan Turizmdir
Cide’ nin turizm açısından önemli sayılabilecek değerlerinden biri de Yazar ve Şair Rıfat ILGAZ’ dır.
Ayrıca Cide ilçemizde halkın arasında halen, az da olsa kullanılan kıyafetler otantik yapısıyla ilgi toplamaktadır. Sarı Yazma Festivalinde adı geçen Sarı Yazma (Bayanların örtü olarak kullandıkları malzeme) yine insanların ilgisini çeken noktalardan biridir.
Her yıl yapılan Rıfat ILGAZ Kültür Sanat ve sarı Yazma şenlikleri ilçenin turizmini hareketlendirici etkendir.