ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

AZDAVAY

AZDAVAY İLÇE TARİH
Azdavay Tarihi
Azdavay’la ilgili bulunan en eski belge 1305 yılına aittir. Yaşar Yücel’in ‘XII-XV Yüzyıllarda Kuzey-Batı Anadolu Tarihi’ adlı kitabında (syf.133) Süleyman Paşa’nın oğlu İbrahim Gazi’nin 
‘Kastamonu tevabiinden Azdavay nahiyesinde Akçaviran çiftliği’ denilen mülk toprağını ve bir bab değirmenini vakfettiğini gösteren bir vakfiyeden söz etmektedir. Bu belge bize İlçemizin en azından bahsi geçen tarihten beri bu adla anıldığını ispatlamaktadır.
Azdavay kelimesinin kökeni ve öz biçimi ile ilgili net bir tespit yapma olanağı bulunmamaktadır. Bilge Umar, Türkiye’deki Tarihsel Adlar ve Paphlagonia adlı eserlerinde birkaç tez ileri sürmektedir. Ona göre Ermenice Asduadzadzin (Tanrıyı Doğuran; Meryem Ana) kilisesinin adı ya da Asduadzamayr (Tanrının Anası; Meryem Ana) kilisesinin adı kaynaklık etmiş olabilir.
 Umar’ın diğer bir tezi de ‘Azda’ bölümünün ‘Ana Tanrıça Tapınıcısı’ anlamındaki ‘Adada’nın çeşitlemesi ‘Azada’ olmasıdır. Sonraki –vay kısmının da ‘tapınağı’ anlamına gelebileceğini söyleyen yazar; böylece ‘Azadawa’ kelimesinin (Ana Tanrıça tapınıcısı halkın tapınağının bulunduğu kentçik) Azdavay adına kökenlik teşkil edebileceği ihtimali üzerinde durur.
Azdavay İlçesi 12.02.1945 tarih ve 4869 sayılı Kanun ile ilçe statüsü kazanmış, 1 Nisan 1946 tarihinden itibaren bu fonksiyonunu yürütmeye başlamıştır. Bu tarihten önce Daday İlçesine bağlı bir bucak iken, mesafe uzaklığı ve ekonomik bağlılığın az oluşu nedeni ile ilçe olmuştur.
İlçe tarihi hakkında yapılan arkeolojik kazılara göre; değişik zaman dilimlerinde Paflagonyalılar, Etiler, Lidyalılar, Helenler, Romalılar ve Bizanslar'ın istilasına uğramıştır. Candaroğulları zamanında Kastamonu Sancağına bağlı 36 kadılık'tan biri olarak idare edilmiş, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Kastamonu'yu Osmanlı topraklarına katması ile Azdavay da Osmanlı ülkesine dahil edilmiştir.
Azdavay Osmanlılar zamanında Daday'a bağlı kadılık olarak görülmektedir. Daday 1868 yılında Kastamonu'ya bağlı ilçe haline geldiğinde Azdavay Daday İlçesine bağlı bir nahiye haline gelmiştir.
Osmanlılardan günümüze ulaşan bir tarihi eser yoktur.1868 yılında Daday Kastamonu'ya bağlı bir ilçe durumuna getirildiğinde 20 evde 233 kişinin yaşadığı Azdavay'ında Daday'a bağlı bir bucak olduğunu görüyoruz. Aynı yönetim Cumhuriyetin kuruluşundan sonrada yürütülmüştür. 4869 sayılı yasa ile 01.14.1946 tarihinde ilçe olmuştur.
Daha sonra Azdavay'a bağlı 26 köy bir kanunla Azdavay'dan ayrılmış ve 1988 yılında Pınarbaşı ilçe durumuna getirilmiştir. Böylelikle o zaman 54 köyü olan Azdavay'ın köy ve nüfus sayısı azalmıştır. Doğu komşumuz olan Ağlı' nın da ilçe yapılmasıyla Azdavay'ın köy sayısı 48'e kadar düşmüştür.Hızlı bir göçün olduğu ilçemizde nüfusun daha da azalacağı görülmektedir
AZDAVAY İLÇE COĞRAFYA
Coğrafya
Azdavay İlçesi Batı Karadeniz Bölgesi'nde Kastamonu İlinin Kuzey Batısında 840 Km2'lik bir yüzölçüme sahip engebeli ve ormanlık bir arazi ile kaplıdır. İlçe merkezinin rakımı 830 metre olup iklimi serttir. Kış ayları uzun sürer ve kar yağışı yoğundur. Kış mevsimi boyunca özellikle geceleri ısının -20'lere kadar düştüğü gözlemlenmektedir
 İlkbahar ve sonbahar ayları serin ve yağışlı olup yaz mevsiminde ısı ortalama olarak 25 derece civarındadır.
İlçemiz Kuzeyde Doğanyurt, Kuzey Batıda Şenpazar, Batıda Pınarbaşı, Güneyde Daday, Doğuda Ağlı ve Kuzeydoğuda Küre ilçeleri ile komşudur. İlçenin belli başlı akarsuyu Devrekani Çayı'dır. Bu akarsu ilçenin doğusundan batısına doğru akar, Hacet Kayası'ndan kuzeye kıvrılarak Cide ilçesi sınırlarına girer ve Karadeniz'e dökülür. Kocaçay ve Valay Çayı da ilçenin diğer önemli akarsularıdır.
İlçe'nin toprakları mera ve ekili alanlardır. Ormanlık alanların alçak bölümleri yapraklı bitki örtüsü bakımından zengindir. Ormanlık alanlar çoğunluktadır. % 64'ü ormanlık olan ağaçlar ve maki (ağaçcık) türleri ile , yüksek bölümleri ise iğne yapraklı ağaçlarla kaplıdır. Buralarda görülen kaya fındığına başka yerlerde rastlanmaz. Bu fındık meyvesinin kabuğu çok kalın olup, içi ise çok lezzetli ve besin değeri bakımından oldukça iyidir. Kerestesi mobilyacılıkta kullanılır.
İlçede ; köknar, çam, ardıç, kayın, meşe, karaağaç, kavak, ıhlamur, gürgen, dişbudak, fındık, çınar, kızılağaç, söğüt gibi ağaçlarla şimşir, yaban kirazı, orman gülü ( avu ) , kurtbağrı, ılgın, böğürtlen, kızılcık ( kiren ) eğrelti ve ayı üzümü gibi ağaçcıklar bulunmaktadır.
AZDAVAY İLÇE KÜLTÜR VE TURİZM
Turizm
1- Tarihi Eserler
Azdavay Doğa güzelliği ile ender bulunan zenginlikte bir beldedir. Bu güzelliklerden bazıları hakkında ki bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
Çatak Kanyonu
Çatak Kanyonu; Bir doğa harikası olan Kanyon, ilçe merkezine 6 km. uzaklıkta olup, yerden yüksekliği yaklaşık 1000-1500 metre arasındadır. Uzunluğu ise 7 km. civarındadır.
Kanyon, Çatak köprüsünün 1-2 Km aşağısında başlayıp Tüsköy 'e kadar kesintisiz devam etmektedir, burada bir açıklık mevcuttur. Tüsköy 'den kanyon tekrardan başlayıp İnönüne kadar kesintisiz devam etmektedir. İçerisinde tabiattan harika görüntüler saklamaktadır. Geçilmesi çok zor olmamakla birlikte teçhizatsız denenmemelidir.
Akçasu Mesiresi (Vali Tevfik Sırrıgür Çeşmesi)
Azdavay Cide yolu üzerinde ilçeye 10 km. uzaklıktadır. Ormanlık bir alanın içinde olması nedeniyle yaz aylarında halkın dinlenmek ve piknik yapmak için akın ettiği mesire yeridir.
Suğla Mesire yeri
Azdavay-Pınarbaşı karayolu üzerindedir. İlçeye 12 km uzaklıktadır. Özelliği geniş çimenlik yeşil bir sahaya sahip olmasıdır. Azdavay Belediyesi, Ankara ve İstanbul dernekleri organizesiyle başlatılan ve geleneksel hale getirilen bu yerde gurbetçilerle yörede yaşayan 3.ncü kuşak hemşerilerin tanışması, tanıması ve anılarını tazelemesi, yaşama olanağı bulduğu Suğla Yayla Şenlikleri her sene Temmuz ayının ilk Cumartesi ve Pazar günü yapılmaktadır. Azdavay, Pınarbaşı, Daday, Eflani, Şenpazar ve Ağlı ilçelerinin büyük bir kesiminin buluştuğu yer ve yapıya sahip olmaktadır.
Azdavay Şelalesi
Azdavay şehir merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafede Saray Köyü? nün batısında yer alan şelalenin düzeltilmiş toprak yolu, yapılan çevre düzenlemesiyle oluşturulan mesire alanı ile ziyaretçilerin zorlanmadan ulaşmaları sağlanmıştır.
Küre Dağları Milli Parkı
Coğrafi Konumu: Karadeniz Bölgesi Batı Karadeniz bölümünde Küre dağları yer almaktadır. Tamamen bir plato karakterindeki milli park doğu, batı doğrultusunda uzanır ve yakın çevresi için fiziksel ve sosyal anlamda bir eşik niteliğindedir. Bu nedenle milli parkın yer aldığı alan üzerinde hemen hemen hiçbir yerleşme birimi bulunmamakta, sosyal hayat milli parkın yakın çevresinde devam etmektedir. Milli parkın yakın çevresi tampon zon olarak tanımlanmış ve tampon zonu da içeren bölge planlama alanı olarak kabul edilmiştir. Planlama alanı 114787.5 ha.dır. Bu alanın 34018.75 ha. ise milli park olarak ayrılmıştır. Milli Park İlçemiz ile Bartın il sınırları içerisinde yer almaktadır. İdari olarak Milli Park çevresindeki ilçe merkezleri Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Kurucaşile, Amasra ve Cide´dir.
Milli Park'ın Ayrılma Amaçları
Alanın doğal, kültürel ve estetik değerlerini korumak.
Alandaki dikkat çekici kaynak değerlerini yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtmak.
Alanını kaynak değerlerinin öneminin kavranması için topluma ve meslek kamuoyuna yönelik eğitim proğramları düzenlemek.
Geleneksel yaşam tarzını, giyim ve davranış biçimini, yapı tipini korumak ve bu değerlerin devamlılığı için gerekli önlemleri almak.
Bilimsel araştırmalar ve çevresel izlemeyi desteklemek.
Türk halkının çevre bilincinin yükseltilmesine katkı sağlamak.

Milli Park´ın yapısı itibariyle ilçemiz merkezine Milli Park bürosu kurulması öngörülmüştür. Kanyonlarımıza ulaşmak için Azdavay merkezine 5 km. mesafe olan çatak köprüsünden başlayarak kanyon başlangıcına kadar patika yollar düzenlenmesi, yönlendirme ve bilgilendirme levhaları konulması, tepe manzara ve seyir noktaları düzenlenmesi, rafting (su sporları) için rampa alanının düzenlenmesi, sportif olta balıkçılığı için çatak köprüsünden başlayarak kanyon başlangıcına kadar düzenlenmesi ve imkanlar yaratılması üzerine tasarılar yapılmaktadır.


2- Tarihi Eserler

Mercimeklik Kayası:
Sarnıç Köyü´nün sarnıç mahallesinde, mahallenin 1 km. kadar güney tarafında bulunmaktadır. Burada yapılan kazılar sonucu kırık çanak çömlek gibi eski eserlere rastlamak mümkündür. Kaya üzerinde yapılan kazılarda madeni haç dahi çıkarıldığı söylentileri vardır.
Kız Kayası:
İlçenin Sada köyünde bulunmaktadır. Büyük bir kayaya oyulmuştur. Kapı kısmı yuvarlak, tavanı ise kubbemsidir. Taban düz vaziyettedir.
Tabaklı Kayası:
Maksut Köyü´nün tabaklı mahallesinde 40 mt.yüksekliğe açılmış olan oyuğun taban kısmı kubbemsi olup, buraya çıkabilmek için oyulmak suretiyle merdivenler yapılmıştır. Kayanını ön kısmında giriş için 3 metre genişliğinde balkon şeklinde ikinci bir oyuk göze çarpar.
Aşar Kalesi:
İlçemizin Kayabaşı Köyü yakınlarında çok sivri şekilde bulunan bir kayadır. Kalenin taban kısmında Horasan harcı ile yapılmış 3x2,5 metre bina temeli görülmektedir.
Medil Mağarası:
İlçenin Karakuşlu Köyü´ne bağlı Ayvat mahallesinde medil ormanı içindedir. Mağaranın doğusunda bina harabeleri görülmektedir. Bu bina moloz taşlardan yapılmıştır.
Aşar Kalesi:
İlçemizin Kayabaşı Köyü yakınlarında çok sivri şekilde bulunan bir kayadır. Kalenin taban kısmında Horasan harcı ile yapılmış 3x2,5 metre bina temeli görülmektedir.
AZDAVAY İLÇE ULAŞIM
İlçemizi Kastamonu’ya bağlayan yoldaki bakım çalışmaları yetersiz olup, mevcut yolun genişletilmesi gerekmektedir. İlçeye bağlı 49 köyün toplam yol ağı 700 Km. civarındadır. Özellikle kış mevsiminde ulaşımda zorluklar çekilmektedir. Kar mücadelesi nedeniyle kötü duruma gelen yolların kumlanması için Köy Hizmetleri teşkilatı yetersiz kalmaktadır.
AZDAVAY İLÇE SOSYAL YAPI
Sosyal Durum
Azdavay İlçe merkezi dışında konutların genel özelliği iki katlı ve ahşap yapım olmalarıdır. Bu yapılar eski özgün görünümlerini devam ettirmektedir. 1965'li yıllarda başlayan betonarme bina yapımı son yıllarda hız kazanmıştır. Ahşap yapıların temelleri taş duvar, dolguları ise tuğla ve keresteden oluşur. Evlerin alt kısımları genellikle ahır olarak kullanılır. Çatı örtüsü malzemesi olarak kiremit ve sac kullanılmaktadır.

İlçe merkezinde konut ihtiyacını karşılamak için önceki yıllarda kooperatif yoluyla konut yapılmıştır. Bunun haricinde halk kendi imkanlarına dayanarak konut inşa etmektedir. İlçe merkezinde görev yapan kamu görevlilerinin barınma sıkıntısı giderilebilmesi için nitelikli bina yapımına önem verilmesi gerekmektedir. Konut kiraları 50-200 milyon TL civarındadır.



Azdavay, merkez dışında sosyal hareketlilik fazla değildir. İlçe merkezinde sanayi tesislerinin olmaması bu hareketliliği kısıtlamaktadır. Halkın büyük kentlere göçen yakınları fazla olduğundan konuşma dili ve davranışları düzenlidir. Bunun yanında özellikle halk dili Kastamonu yöresinin genel özelliklerini taşır. Köylerde göçebe yaşantısı görülmez. Halk kendi köyünde ve tarlasında çalışır. Bununla birlikte ilçenin dışında göçün yoğun olması nedeniyle günlük seyahatler özellikle İstanbul yönünde yoğundur.


İlçede geniş çapta işçi çalıştıran sanayi kuruluşu yoktur. Emek arzının büyük çoğunluğu başka illere yönelmiştir. Köylerde tarım, hayvancılık ve orman işleriyle uğraşılır. Özellikle köylerde kadınlar geleneksel giysilerini giymeye devam etmektedir. Bu giysiler renkli bir özellik taşırlar ve bunu Çarşamba günleri kurulan ilçe merkezindeki pazarda görmek mümkündür. Özgün nitelik taşıyan bu giysiler Kastamonu halk oyunları için ideal giysi olarak kabul edilmiştir.

AZDAVAY İLÇE SAĞLIK
SAĞLIK DURUMU
İlçemiz Azdavay Kaymakamlığına bağlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı olarak çalışan mevcut kurumlarımız;
1- Azdavay İlçe Hastanesi
2- Sıra Sağlık Evi
3- Samancı Sağlık Evi
4- Kırmacı sağlık Evi
5- Sada sağlık Evi
6- Derelitekke Sağlık Evi
Bütün Sağlık Kurumlarımız kendi binalarında hizmet vermektedir. İlçe Hastanesi ve
Toplum Sağlığı Merkezimiz aynı binadadır.

- Personel durumu;

Toplum Sağlığı Merkezine personel durumu;
Aile Hekimi :2
İlçe Hastanesi personel durumu;
Pratisyen Hekim : 1 Hemşire : 5 Ebe :1
A.T.T. : 3 Sağlık Me. : 4 Çevre Sağ. Tekn :1
Röntgen Tekn. : 3
· Dereli Tekke Sağlık Evinde 1 adet vekil Hemşire,
· Samancı Sağlık Evinde 1 adet vekil Hemşire,
· Kırmacı Sağlık Evinde 1 adet vekil Hemşire bulunmaktadır.

Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığının toplam personel sayısı 36 dır.

- Araç Durumu;
İlçe Hastanemizde 4 Ambulans mevcuttur. 1 Hizmet aracımız bulunmakta olup, Ford Marka ambulansımız eski ve yetersiz kalmaktadır.
ARACIN CİNSİ MARKASI MODELİ DURUMU
Ambulans Ford 1989 Gayri Faal
Ambulans Ducato 2000 Faal
Ambulans Ducato 2001 Faal
Ambulans Ducato 2008 Faal (4x4)
Özel Oto (Hizmet Aracı) Kartal 2001 Faal
2008 yılında;

Poliklinik Hizmeti :40.074 Yatak İşgal Oranı : % 32,72

Yatan Hasta Sayısı : 831 2008 Yılı Doğum Sayısı : 4
Hasta Yatırılan Gün Sayısı : 5549 2008 Yılı Ölüm Sayısı : 4
Bir kişinin Ortalama Kalışı : % 6,3
İlçemizde aşılama ve halkın sağlık bakımından bilgilendirilmesi önemli ölçüde başarıya ulaşmıştır. Doğumda bebek ölüm oranı % 0 dır. Genel olarak yaşlılığa bağlı hastalıklar ve tipik olarak guatr hastalığı görülmektedir. İlçe halkı sağlık hizmetlerinden sosyal güvence ve Yeşil Kart uygulaması kapsamında faydalanmaktadır.
İlçemizde sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülebilmesi için (1) Uzman Aile Hekimine, (1) Diş Tabibine ve (3) Pratisyen hekime ayrıca (2) Ebe (2) A.T.T ve en az (4) Hemşire ihtiyacımız vardır. Bunun yanında Sada ve Sıra Sağlık Evlerine Ebe-Hemşire ihtiyacı bulunmaktadır.
AZDAVAY İLÇE EĞİTİM
Cumhuriyet döneminden önce Kırmacı Köyü’nde Havaca-i Muhittin Medresesi adı altında bir okul kurulmuştur. Medresenin kuruluş tarihi belli değildir. İlköğretim faaliyetleri Cumhuriyetten sonra çok hızlı bir gelişme göstermiştir. 1956 yılında Azdavay’da ( Pınarbaşı ilçesi de dahil ) 18 ilkokul vardır. Bu sayı 1986-1987 öğretim yılında 135’e, kadar ulaşmıştır. Pınarbaşı, Ağlı ve Şenpazar’ın ilçe statüsünü kazanmaları ve yoğun göçün getirdiği öğrenci azlığı nedeniyle bu sayı köylerimizde 5’e düşmüştür. Ayrıca İlçe merkezinde biri YİBO olmak üzere 2 ilköğretim okulu mevcuttur. Orta öğretim kurumu olarak ise Lise ve İmam-Hatip Lisesi öğretim vermektedir.
Atatürk İlköğretim Okulu 1914 yılında Merkez İlkokulu olarak açılmış, 1952 yılında 5 derslikli binaya kavuşmuştur. 1991 yılına kadar mevcut binada hizmet verdikten sonra 1992 yılında 8 derslikli olarak öğretim vermeye devam etmiştir. 1992-1993 yılından itibaren Atatürk İlköğretim Okulu olarak hizmet vermektedir. Okulda 2 idareci ve 15 öğretmen ve 1 Memur 1 Hizmetli hizmet vermektedir. Okulda 109 kız ve 92 erkek olmak üzere toplam 201 öğrenci öğretim görmektedir.
75. Yıl Cumhuriyet Yatılı İlköğretim Bölge Okulu İlçe merkezinde ikinci ilkokul olarak 1987-1988 öğretim yılında hizmete açılmıştır. 1997-1998 yılından itibaren yatılı öğretime geçmiştir. Okulda 3 idareci, 18 sınıf ve branş öğretmeni, 3 Memur, 1 Hizmetli ve 6 sözleşmeli personel (temizlik şirketi elemanı) hizmet vermektedir. Okulda 129 kız, 155 erkek olmak üzere 284 öğrenci mevcuttur. Bunlardan 184 yatılı, 100 gündüzlü öğrencidir.
Azdavay Lisesi; 1995 yılında Ortaokul olarak öğretime başlamış olup, 1973 yılında Lise açılarak Ortaokul ve Lise aynı bünyede hizmet vermeye başlamıştır. 1992-1993 öğretim yılında Ortaokul kısmı okul bünyesinden ayrılmıştır. 1997-1998 öğretim yılında Çok Programlı Lise olarak açılan düz Lise ve Elektrik bölümleri ile eğitim ve öğretime devam etmiş, 2007 yılında ise tekrar düz liseye dönüştürülmüştür. Okulda 2 idareci , 6 öğretmen, 1 Memur 1 Hizmetli ve personel bulunmakta, 52 kız ve 48 erkek olmak üzere toplam 100 öğrenci mevcuttur.
İmam-Hatip Lisesi 1977 yılında eğitim-öğretime açılmış olup, 1993-1994 yılında halen hizmet verdiği binaya taşınmıştır. Okulda 3 idareci ve 4 Öğretmen, 1 Hizmetli ve 3 işçi mevcut olup, 61 D.P.Y. ve 5 gündüzlü öğrenci olmak üzere 66 öğrenci mevcuttur.
İlçemizde birleştirilmiş sınıf uygulamalı olarak Kolca-Uluay, Çömlektepe, Çocukören, Derelitekke ve Arslanca olmak üzere 5 köy okulumuzda 1 kadrolu, 2 sözleşmeli ve 2 ücretli olmak üzere 5 öğretmenimiz görev yapmakta olup, toplamda 30 kız ve 38 erkek olmak üzere 68 öğrencimiz mevcuttur.
Genel olarak ilçemizde 9 binada 10 İdareci, 48 Öğretmen ve 719 öğrenci ile örgün eğitim verilmektedir.

Halk Eğitimi Faaliyetleri;

Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü 1 Müdür ve 1 Usta Öğretici ile hizmet vermektedir.

2008-2009 YILI FAALİYETLERİ

Mesleki Kurslar:
Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde 2008-2009 eğitim öğretim yılı 1.dönem içerisinde 2 adet mesleki kurslarda 5’i bayan 41’i erkek olmak üzere toplam 46 kursiyer faaliyetlerini sürdürmektedir.

Sosyal ve Kültürel Kurslar:

2008-2009 eğitim öğretim yılı 1.dönem içerisinde açılan 21 adet Sosyal ve Kültürel kurslarda 337 ‘si bayan 323 ‘ü erkek olmak üzere toplam 660 kursiyer faaliyetlerini sürdürmektedir.

Okuma-Yazma Kursları:

2008-2009 eğitim öğretim yılı 1.dönem içerisinde açılan 4 adet 1. Kademe Okuma-Yazma Kurslarında 6 ‘sı bayan 4’ü erkek olmak üzere toplam 10 kursiyer faaliyetlerini sürdürmektedir.
Sosyal ve Kültürel Faaliyetler:

Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce çevremizde Sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan kalkınması ve tanıtılması için çalışmalar yapılmakta ,her türlü fuar ve tanıtım organizasyonunda gerek kurum olarak bizzat ve gerekse ürün olarak katılım sağlanmaktadır.

Bunların yanında Kermes,Aşı Kampanyası,Öğretmenlere ve Öğrencilere yönelik Satranç Turnuvaları,Belge törenleri,Aile planlaması ve Sağlık ile ilgili bayanlara yönelik seminerler düzenlenmektedir.
AZDAVAY İLÇE TARIM VE HAYVANCILIK
İlçe Tarım Müdürlüğümüzde, 1 Tarım İlçe Müdürü Vekili (Ziraat Mühendisi) 1 Veteriner Sağlık Teknisyeni, 1 Makine Teknisyeni ve 1 İşçi olmak üzere toplam 4 personel mevcuttur.

İlçemizin toplam arazisinin %28.2’lik kısmı tarım alanında, tarım alanlarının tamamı susuz ve kıraçtır. Bu alanlarda kuru tarım yapılmaktadır. Dere ve çay kenarlarında oldukça küçük çaptaki sebze alanları sulanmaktadır. Sebze yetiştirilebilmesi için İl Özel İdare Müdürlüğü’nün yardımları ile kurulan küçük çaptaki seralarda kişisel ihtiyaca dayalı üretim yapılmaktadır. Tarımı yapılan ürünler buğday, arpa, çavdar, yulaf, patates ve mısır gibi ürünlerdir. Ticarete dayalı tarımsal üretim mevcut değildir.

İlçede meyve ağacı yetiştiriciliği de küçük boyuttadır ve henüz ekonomik potansiyel taşımamaktadır.
İlçemizde 35 köyümüzü kapsayan 16 adet Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi mevcuttur.

Azdavay İlçesinde hayvancılık, küçük aile işletmeleri şeklinde yapılmakta olup, hayvan yemi yetiştiriciliğinin az oluşu, yem ve diğer maliyetlerin yüksekliği nedeniyle fazla gelişmemiştir. Hayvan türlerinde yerli ırk büyük ağırlık taşımaktadır. Son yıllarda kredili damızlık süt ineği ve cins koyun yetiştiriciliği önem kazanmaya başlamıştır


Tarım ve hayvancılık alanında yapılan çalışmalara göz atılacak olursak;


Hayvan Sağlığı Şubesi

Yanıkara hast. ile mücadele : Yanıkara Hastalığına karşı hastalığın görüldüğü köylerin istekleri üzerine aşılama çalışması yapıldı bu kapsamda 1700 ad. Sığıra yanıkara aşısı uygulandı
Şap hast. ile mücadele : İlkbahar döneminde 6250 baş, Sonbahar döneminde 6461 büyükbaş olmak üzere toplam 12.711 hayvan Şap hastalığına karşı aşılandı.
Küpeleme : Geviş Getiren hayvanların Kayıt Altına alınması projesi kapsamında yeni doğan buzağılara ve küpesi düşen hayvanlara sistemin izin verdiği zamanlarda toplam 3500 ad. Kulak küpesi takılmış olup sisteme kaydedilmiş ve hayvanlara pasaport düzenlenerek çiftçilerimize verilmiştir. İlçemizde 2008 yılı sonu itibari ile 1207 işletme kaydı ve bu işletmelerde toplam 10649 baş hayvanın kaydı bulunmaktadır. Güncelleme çalışmaları kapsamında hayvan bilgisi bilgi formları tanzim edilmiş girişlerine devam edilmektedir.
Canlı Hayvan Sevki : İlçemizde Vet Hekim bulunmamasından dolayı il dışına hayvan sevki yapılamamıştır. Ancak kurban döneminde 765 baş hayvanın kurbanlık amaçlı kontrolleri yapılarak en yakın Hekim olan birime kadar sevkleri gerçekleştirilmiştir.
Arıcılık Desteklemeleri : Yine 2008/13489 sayılı Resmi Gazetede Bakanlar Kurulu Kararında yayınlanan 2008/31 sayılı tebliğ gereğince uygulanan Arıcılık Desteklemeleri gereğince Müdürlüğümüze müracaat eden 7 çiftçimizin müracaatları değerlendirilmiş, toplam 370 aktif arılı kovan desteğe uygun bulunmuş ve numaraları verilmiştir.
Hastalık taramaları : 24000 büyükbaş, 944 köpek-kedi, 5350 kanatlı olmak üzere toplam 30294 baş havyana tarama yapılmıştır.
Kene Mücadelesi : Bu kapsamda çiftçilerimize gerekli eğitim çalışması yapılmıştır. Birinci dönemde 8880, ikinci dönemde 9045 olmak üzere toplam 17 925 doz dökme ilaç ilçemiz hayvanlarına kullandırılmıştır. Yine kış döneminde müracaat eden çiftçilerimize ilaç verilerek kullanmaları sağlanmaktadır. Mücadele kapsamında ahırların dezenfeksiyonu içinde mücadele çalışmaları devam etmektedir.
Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesi
2008 Yılı içinde çeşitli konularda 275 çiftçimize hayvan hastalık ve zararlıları bitki besleme ve gelişimi için çeşitli tarihlerde seminer düzenlenmiştir. Ruhsatsız ve arızalı olanlara mümkün oldukça izin verilmemiştir.
Anız yakılmasının önlenmesi konusunda çiftçilerimize gerekli duyurular yapılmıştır.
Suğla Ihlamur ve Bal Şenlikleri kapsamında bal yarışmasında Belediye Başkalığı ile ortak çalışma düzenlenmiştir.

Koruma ve Kontrol Şubesi


İlçemizde unlu mamullerle ilgili 2 adet pastane, 3 adet fırın ve 2 adet un fabrikası 5 adet yem bayisi bulunmakta olup, mutat zamanlarda kontrolleri yapılmaktadır. Pazar yerinde tüketim maddesi satanlar önce uyarılmak suretiyle açıkta gıda satışı en az seviyeye indirilmiştir.


Bitki Koruma Şubesi


Zirai mücadele programı doğrultusunda,Yönetimli çiftçi mücadelesi olarak;

--Patates böceği mücadelesi 50 dekar alanda,
--Sebze yaprak bitleri mücadelesi olarak, 20 dekar alanda,
--Tarla faresi mücadelesi, iki dönem olarak 20 köyde 250 dekar alanda,
--Yabancı ot mücadelesi, 50 dekar alanda,
--Tohumluk ilaçlaması 50 ton, olarak
--Yabani domuz mücadelesi yapılamamıştır.
-- Hububatta Sürme Hastalığına karşı 20 Ton ilaçla,
--Patates Kanserine karşı 25 da alanda
--Ambar mücadelesi 15 ambarda 30 ton buğday ve arpa ilaçlaması yapılmıştır.
Patates kanseri ile ilgili Mart ayı başından 15 Haziran’ a kadar her hafta pazar yeri kontrolü titizlikle yapılmıştır. Şüpheli ve ilçe dışından gelen kontrol kağıdı bulunmayan satıcılara kesinlikle izin verilmemiştir.
Tüm bu çalışmalar paralelinde 360 adet çiftçimize eğitim çalışması yapılmıştır.
AZDAVAY İLÇE NÜFUS
Nüfus
İlçenin yıllara göre nüfusu;
1990 Nüfusu
1997 Nüfusu
2000 Nüfusu
2007 Nüfusu
Son Durum
İlçe Merkezi
3893
3095
3502
2916
2787
Köyler
10476
6328
5517
4962
5000
Toplam
14.369
9.423
9.019
7.878
7.787
2008 yılı içerisinde;
Doğum Ölüm Evlenme Boşanma
71 92 67 6 işlemi görülmektedir.
YAŞ GRUBU VE CİNSİYETE GÖRE NÜFUS
YAŞ GRUBU
TOPLAM
KADIN
ERKEK
0-4
360
192
168
5-9
380
181
199
10-14
440
239
201
15-19
561
297
264
25-29
536
304
232
30-34
376
193
183
35-39
403
201
202
45-49
492
232
260
50-54
511
232
279
55-59
536
246
290
60-64
501
227
274
65-69
620
309
311
70-74
407
211
196
75-79
466
228
238
80-84
200
86
114
85-89
33
13
20
90+
18
5
13
TOPLAM
7.787
3.867
3.920
İlçemiz nüfus kayıtlarına bakıldığında ise;
20,039 Erkek, 20,349 Kadın olmak üzere toplam 40,288 kayıtlı nüfus vardır.
AZDAVAY İLÇESİ
2000-2007 YILI VE SON DURUM
SONUÇLARI

2000

2007
SON DURUM
SIRA
KÖYÜN ADI
TOPLAM
ERKEK
KADIN
TOPLAM
ERKEK
KADIN
TOPLAM

ERKEK


KADIN

NO
NÜFUSU
NÜFUSU
NÜFUSU
1
AHAT
52
20
32
77
32
45
77
32
45
2
AKCAÇAM
130
57
73
137
60
77
133
61
72
3
ALACIK
147
75
72
119
61
58
116
63
53
4
ALI
133
68
65
101
52
49
109
57
52
5
ARSLANCA
166
71
95
174
74
100
175
79
96
6
BAKIRCI
56
24
32
93
47
46
92
46
46
7
BAŞAKÇAY
114
54
60
110
54
56
109
54
55
8
BAŞÖREN
51
24
27
60
28
32
69
35
34
9
ÇAKIROĞLU
68
28
40
78
34
44
84
38
46
10
ÇAMLIBÜK
120
53
67
99
50
49
101
51
50
11
ÇOCUKÖREN
224
111
113
225
120
105
214
112
102
12
ÇÖMLEKTEPE
152
79
73
131
73
58
115
60
55
13
DERELİTEKKE
155
72
83
145
67
78
133
61
72
14
DEREYÜCEK
156
70
86
136
68
68
128
62
66
15
EVLEK
74
36
38
65
31
34
78
39
39
16
GECEN
52
27
25
39
21
18
42
21
21
17
GÖKTAŞ
113
58
55
83
41
42
86
45
41
18
GÜLTEPE
58
28
30
35
20
15
35
20
15
19
GÜMÜRTLER
122
57
65
174
85
89
169
81
88
20
HIDIRLAR
74
40
34
66
39
27
70
39
31
21
HOCA
63
27
36
57
27
30
56
28
28
22
KANLIDAĞ
144
71
73
105
51
54
109
53
56
23
KARAHALLILAR
93
38
55
95
44
51
98
45
53
24
KARAKUŞLU
100
44
56
76
40
36
73
39
34
25
KAYABAŞI
45
24
21
4
2
2
28
15
13
26
KAYAOĞLU
124
54
70
96
45
51
95
44
51
27
KERPİÇLİK
196
93
103
164
77
87
165
76
89
28
KIRCALAR
127
62
65
145
79
66
144
80
64
29
KIRMACI
65
32
33
43
19
24
62
30
32
30
KOLCA
217
107
110
189
97
92
190
98
92
31
KOZLUÖREN
53
24
29
17
7
10
26
11
15
32
KURTÇULAR
113
51
62
136
70
66
134
68
66
33
MADEN
88
47
41
73
36
37
73
37
36
34
MAKSUT
45
20
25
31
16
15
28
16
12
35
MEHMETÇELEBİ
70
31
39
51
21
30
67
26
41
36
SABUNCULAR
86
39
47
78
38
40
71
33
38
37
SADA
169
77
92
128
66
62
132
67
65
38
SAMANCI
166
73
93
154
80
74
137
68
69
39
SARAY
67
27
40
85
38
47
77
34
43
40
SARNIÇ
189
68
121
168
83
85
165
85
80
41
SIRA
164
81
83
151
74
77
149
71
78
42
SÖĞÜTPINAR
108
47
61
90
43
47
87
40
47
43
TASKÖY
169
82
87
109
56
53
125
64
61
44
TOMRUK
76
38
38
62
34
28
65
36
29
45
TOPUK
162
69
93
172
77
95
161
73
88
46
ÜYÜK
109
41
68
107
46
61
103
46
57
47
YEŞİLKÖY
107
51
56
84
39
45
90
42
48
48
YUMACIK
138
59
79
110
55
55
99
46
53
49
ZÜMRÜT
47
24
23
35
22
13
56
33
23
KÖYLER TOPLAMI
5.517
2.553
2.964
4.962
2.439
2.523
5.000
2.460
2.540
İLÇE MERKEZİ
3.502
1.809
1.693
2.916
1.492
1.424
2.787
1.407
1.380
GENEL TOPLAM
9.019
4.362
4.657
7.878
3.931
3.947
7.787
3.867
3.920