ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ABANA

Tarihi : Bilinen tarihi M.Ö. 2000 yillarina kadar dayanmaktadir.
Tarihteki adi "Abanou Teikhes" (Abana Hisari)'dir. Kumsal ve
düz bir alan üzerine kurulmus güzel bir sahil ilçesidir.
- 1887 tarihli Nizamname ile Sinop ilinin Ayancik ilçesine bagli nahiye
olmus, 1889 yilinda Kastamonu İnebolu Ilçesine baglanmistir.
1949 da Ilçe olmus1953'te ise tekrar köy olmustur.1968 yilinda ise
tekrar İlçe yapilmistir.
- 2000 nüfus sayimina göre merkez nüfusu 3875, Köy nüfusu 755,
toplam 4630 dur. Ilçe merkezi 5 mahalle ve 10 köyden tesekkül
etmektedir. Sahil Ilçe kumsali olmasi nedeni ile yazlari nüfus
yogunlugu artmaktadir.
- Ilçede her yil Abana Deniz Senlikleri ve Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.
Otel, Tatil Köyü ve Ev Pansiyonculugu ile turizme hizmet vermektedir.
- Ilçe ekonomisi turizme dayanmaktadir
ABANA İLÇE TARİH
İlçemizin tarihi M.Ö.20. Yüzyıl öncesine uzanmaktadır. Tarihteki en eski adı Abonou Teikhes; Abonou Hisarı “Aben Hisar” anlamına gelmektedir. Sözcüğün (na) ile bitişinden yola çıkılarak, Abana adının M.Ö.2000 yılının en yaygın dili olan Anadolu Luwi dilinden geldiği sanılmaktadır.
“Paflagonya” tarihinde, Kastamonu’nun en eski yerleşim yeri olarak, İlçenin doğusundaki Hacı Veli Köyü olduğu belirtilmektedir. İlçede sırası ile Danişmentliler, Selçuklular ve Candaroğulları hakimiyet kurmuşlardır.
 Osmanlı İmparatorluğu devrinde Yıldırım Beyazıd’a konaklık etmiş bir bölgenin bir parçası olmuştur. Danişmet devrini yaşamış, Selçuklu Valilerinin idaresine sahne olmuş, Candarlı Sacettin Paşa tarafından istila edilmiş,
Yıldırım Beyazıd’e konaklık etmiş bir bölgenin parçası olan Hacı Veli diye anılan 2 km doğusundaki yerleşim yerinin zamanla boşalması sonucu meydana gelmiştir.
Abana 1871 yılında Nahiye olmuş, daha sonra 1945 yılında İlçe yapılmıştır. 8 yıl sonra 21 Aralık 1953 de Abana Kaza Merkezi 6203 sayılı Kanunla Bozkurt’ a nakledilmiş, 1955 yılında Belediye Teşkilatı kaldırılmıştır.
Anayasa Mahkemesinin 27.06.1967 tarihinde bu kanunun tümünü iptal etmesi ile 1968 yılında Abana tekrar İlçe olmuştur.



ABANA İLÇE COĞRAFYA
İlçenin Karadeniz’e olan toplam sahil şeridi 11 km olup, yüzölçümü 33 km2 dır. İlçenin en yüksek yeri 300 mt rakımlıdır. İlçemizin 33 km2’lik yüzölçümünün büyük bir bölümü,
abana haritası
orman (kestane, çam, meşe) fundalık, çalılık, kayalık meskun saha şeklindedir. Batısında Ezine ve İlişi, doğusunda Hacıveli ve Kuğu çayları dik yamaçları ve kanyonları geçerek Abana çevresinde denizle buluşurlar. Piknik ve geziler için ideal yerlerdir.
 Harmason Mahallesinde yaşlı çınarlar görülmeye değerdir. İlçenin güneyindeki Iğrava ve yukarısındaki Karabalçık mağarası, doğusunda bir zamanlar korsanlara barınaklık yapan Hacıveli koy’u ve Siyelik Kayaları ender doğal güzelliklerindendir.
ABANA İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
İklim olarak ; Karadeniz iklimi hakimdir. Yazları sıcak, kışları ise ılık geçmektedir. Her mevsimde yeterli yağış görülmektedir. İlçenin doğusu Çatalzeytin ilçesi, Güney ve batısında Bozkurt İlçesi ile sınır komşusudur. Kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir.
ABANA İLÇE NÜFUS
2010 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına göre İlçemiz Nüfusu
Toplam : 3584 Erkek :1778 Kadın :1805 ‘dir.Bununla beraber;
Merkez Nüfusu:2872 Köylerin Nüfusu :711 ‘dir.
ABANA İLÇE ULAŞIM
İlçemizin Kastamonu İline uzaklığı 98 km'dir. Ulaşım Abana-Bozkurt-Devrekani –Kastamonu Devlet Karayolundan sağlanmaktadır.
Coğrafi yapı nedeniyle yollar inişli ve çıkışlı olmakla birlikte, büyük bölümü sert virajlardan ibarettir. Yaralıgöz
mevkisinin yüksek rakımlı oluşu, kış aylarında kar ve buzlanma nedeniyle trafik akışını engellemekte, yer yer yolların kapanmasına neden olmaktadır.
 İlçemizden günün her saatinde İl Merkezine karşılıklı minibüs seferleri ile yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Günün belirli saatlerinde
İstanbul İli’ne otobüs seferleri yapılmakta, İlçemiz Ankara İli 320 km olup,Ankara’ya ulaşım, Kastamonu İli’nden aktarmalı olarak gerçekleştirilmektedir.
Köylerimizin en uzak mesafesi 14-15 km olup, ulaşım yaz ve kış sağlanmakta, kış aylarında kapalı köy yolları, Özel İdare Müdürlüğü Köylere Hizmet Götürme Birliğince yürütülen çalışmalara sonucu açılmaktadır. Mağduriyet söz konusu değildir
ABANA İLÇE EKONOMİ
İlçede Turizm, diğer sektörlere göre daha çok gelişmiştir. Sanayi konusunda gelişim gösterememiştir. Sanayi konusunda gelişim gösterememesinin nedeni olarak, hammaddenin bulunmayışı ve ilçenin Pazar ulaşımının uzaklığı gösterilebilir,İlçede geçim kaynaklarından birisi de balıkçılıktır.
Balıkçılık sektörü amatörce sürdürülmekte, küçük kazançlar elde edilebilmektedir. Geçimini balıkçılıkla sürdüren ailelere rastlamak mümkündür.Tarım konusunda fazla gelişme yoktur. Tarım arazileri de yok denecek kadar azdır. Ticari anlamda tarımdan bahsetmek pek mümkün değildir.
Ancak son yıllarda kivi yetiştiriciliği yapılmakta olup, bu konuda başarı elde edilmiş verim sağlanmıştır.İlçemizde tarımcılık konusunda meyvecilik , sebzecilik , tarım ürünleri , hayvancılık ve arıcılık olmak üzere az da olsa gelir elde edilmekte olup , kivicilik hariç ticari anlamda gelir elde edilememektedir.
ABANA İLÇE KÜLTÜR
İlçemizde toplam 71 adet Taşınmaz Kültür Varlığı bulunmaktadır.Bunlar ;
Sarnıç : 2 adet
Cami : 3 adet
Çınar : 1 adet
Dükkan : 3 adet
Hamam : 1 adet
Kale : 1 adet
Konut : 60 adet
Taşınmaz Kültür Varlıklarının onarımına yardım sağlanmasına dair yönetmelik kapsamında İlçemizde ilk müracaatlar 2006 yılında yapılmış olup bu zamana kadar 6 (altı) adet proje yardımı ve 1 (bir)adet restorasyon yardımı alınmıştır.
 2011 yılı için İlçemizden 18 (on sekiz) kişi proje yardımı , 3 (üç) kişi uygulama yardımından faydalanmak için müracaat etmiştir.Bununla beraber İlçemizin doğal görüntüsü bozulmamış ve kendine has bir dokusu bulunan Hacıveli Mahallesi Ağnasma mevkiinde 5 (beş) adet
Tescilli ev bulunmakta olup bunların dışında kalan diğer evler içinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne 31.03.2009 tarihinde tescili için müracaat yapılmış ve cevabi yazısı beklenmektedir.