ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

İNEBOLU

KASTAMONU İLİ İNEBOLU İLÇESİ
İNEBOLU İLÇE TANITIM
inebolu
kastamonu inebolu
inebolu kastamonu
İNEBOLU RESİMLER
İNEBOLU FOTOĞRAFLAR
İNEBOLU MANZARALAR
İNEBOLU GÖRÜNTÜLER
İNEBOLU VİDEO
İNEBOLU SPOR
İNEBOLU YEMEKLERİ
İNEBOŞU LİMAN
İNEBOLU haber
inebolu turizm
inebolu otel
inebolu yurt
inebolu pansiyon
inebolu ekonomi
inebolu resimleri
inebolu fotoğrafları
inebolu sanayi
inebolu ticaret
inebolu tarım
inebolu hayvancılık
inebolu organik tarım
inebolu eğitim
inebolu okul
inebolu lisesi
inebolu konut
inebolu emlak
inebolu arsa
inebolu araç
inebolu satılık
inebolu kiralık
inebolu kültür
inebolu sanat
inebolu video
inebolu doğa
inebolu gezi
inebolu tatil
inebolu turlar
inebolu iklim
inebolu dernek
inebolu harıtası
inebolu haber
inebolu sağlık
inebolu hastahanesi
inebolu
İNEBOLU İLÇE TARİH
İnebolu / Tarihçe
İnebolu’nun ilk kuruluşu; tarihi kesinlikle bilinmemekle beraber Miletliler tarafından bir kıyı kolonisi olarak eski adı ile Poyraaltı şimdiki adıyla
 Boyranaltı Mahallesi’nde ilk defa kurulduğu, kale kalıntılarından anlaşılmaktadır. Bu kalenin eski adı ile Abraş ve şimdiki adıyla Abaş Tepe’den başlayıp Kızılkara’ya kadar uzandığı görülmektedir. Avara Mahallesinin altında şehir harabelerinin mevcudiyeti çıkan sütun ve nakışlı, kabartmalı ham mermer parçalarından anlaşılmaktadır.
Boyran Mahallesindeki kale kalıntısının halk arasında Cenezitliler den kalma olduğu söylenmektedir. İnebolu’nun ilk adı İonopolistir. Sonraları İonopoli, Türk hâkimiyetine geçtikten sonra, İnebolu denilmiştir. İsminden de anlaşılacağı üzere, İon şehirlerinden Milletler tarafından kurulduğu fikri kuvvet kazanmaktadır.
İonopolis’in Amasra kolonisi ile de yakın ilişkisi olduğu rivayet edilir. İonopolis’in o tarihlerde içle bir bağlantısı yoktur. İçle bağlantılar, 18 km. batıda bulunan Zarbana (Özlüce) yolu ile yapılmaktaydı.
O tarihlerde Zarbana’dan Mekke’ye kadar uzanan bir kervan yolu olduğu söylenir. İonopolis Kolonisi diğer ion şehirleri gibi Lidya Krallığının yıkılmasından sonra Pers Krallığının daha sonra Roma-Bizans İmparatorluğu’nun egemenliğinde kalmıştır.
1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’ya akın eden Türk Selçuklu Beyleri’nin istilası sonucu buralara Türkler gelip yerleşmişlerdir. (1084-85 yıllarında Emir Karatekin tarafından Türk toprağına katılmıştır.)
 Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Candaroğulları Beyliğinin sınırları içinde kalan ilçe; bu dönemde, İnebolu adını almıştır. 1383’de 1.Murat zamanında Osmanlı Devleti’ne tabi olan Candoroğlu Beyliği 1402 Ankara Savaşından sonra
İsfendiyaroğulları Beyliği adını almış, Beylik yeniden buralara egemen olmuşsa da, 1413’de Küre’ye bağlı bir nahiye iken 1867 (1873)’den sonra kaza olmuştur. Biri 1880 diğerleri 1885’de iki büyük yangın geçirmiş ve çarşısı tamamen yanmıştır.
Devrin Padişahı Abdulhamit zamanında Kastamonu valisi olan Abdurrahman Paşa tarafından plan yaptırılmıştır. Bu plana göre caddeler gayet düzenli ve binalar kağgir olarak yapılmıştır.
İnebolu-Kastamonu Karayolu H.1327 (1907) yılında, Vali Abdurrahman Paşa tarafından açılmıştır.
1923’de Cumhuriyet’in ilanından sonra Yunan Hükümeti ile yapılan mübadele anlaşmasından sonra ilçe çevresindeki Rumlar Yunanistan’a göç etmişler, böylece İnebolu’da hiç Rum kalmamış, İlçedeki köylerin Rumca isimleri de Türkçeleştirilmiştir.
İNEBOLU İLÇE COĞRAFYA
İnebolu Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Anadolu Yarımadası’nın kuzeyinden geçen 42 derece kuzey paraleli ile 34 derece doğu meridyeninin kesiştiği noktanın yaklaşık 25 km. batısındadır.89 km. güneyinde yer alan Kastamonu’nun kıyı şeridindeki şirin bir ilçesidir. Kuzeyden Karadeniz’le çevrili olan ilçemiz doğuda Abana ve Bozkurt, batıda Cide, güneyde ise Devrekâni, Küre ve Azdavay ilçelerine komşudur.
Batı Karadeniz bölümünün hemen kıyı gerisinden itibaren yükselen, kıyıya paralel uzanan İsfendiyar(Küre) genç kıvrım dağlarının kuzey eteklerinde yer alan ilçe, batıda Terme Çayı’na kadar sokulmaktadır. 4092 km.2’lik alan sahip olan İnebolu’nun kıyıdan 14-18 km. kadar içerilerine sokulan güney sınırı Zorbana Çayı’nın ikiye ayrıldığı kısmın biraz kuzeyinde Karadeniz’e yaklaşmaktadır. İnebolu Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde yer almaktadır
İNEBOLU İLÇE BİTKİ ÖRTÜSÜ
Yüksek sıcaklık frekanslarının düşük ve okyanussal hüküm sürdüğü kıyı kesimlerde, 250-300m kadar sıcaklık istekleri, yüksek bazı maki elemanları ile Karadeniz’in daha nemcil türlerinin bir anda bulunduğu pesodoğmaki yaygındır. Daha gerideki platolar sahasında, yerini kestane ve meşe ormanlarına bırakır. Plato sahasından dağlık alanların kuzeyinde kayın ormanları, güneyinde meşeler daha yaygındır. Daha yukarılarda ise karaçam ormanları yaygındır.
İNEBOLU İLÇE AKARSULAR
Yüksek ve engebeli bir yapıya sahip olan ilçe arazisine yerleşmiş bulunan akarsular, sularını denizlere gönderebilmek için üzerinde yer aldığı yataklarını, derin bir şekilde kazmışlardır.
 İsfendiyar Dağları’nın denize bakan yamaçlarından doğarak denize ulaşan çaylardan ibaret olan ilçe akarsuları içinde, önemli bir akarsu mevcuttur. İki çay adı verilen bu akarsuyun rejimi düzensizdir ve ilçeyi ikiye ayırır diğerleri ise şunlardır: Özlüce Çayı, Kızılkara Çayı, Manastır Çayı, Adıyaman Çayı, Gemiciler Çayı. Belirtilen çaylar da rejimi düzensiz akarsulara dâhildir. İlçe çevresinde, yükseklikleri 400m.
 ile 1200 m.arası değişen tepeler mevcuttur. İlçenin yer aldığı vadinin, ağız kısmının doğu ve batı bölümlerinde yer alan tepelerden, güneydoğuda yer alan Geriş Tepesi 495m. güneybatıda yer alan İslam Tepesi 589m. yüksekliğe sahiptir. Diğer tepeler ise; doğuda Darıca Tepesi, batıda Abaş Tepesi, daha batıda Kaleştiren Tepesi, doğuda Manastır Tepesi, güney batıda Çuha Tepesi, güneydoğuda Yukarı Vozu tepesidir.
İNEBOLU İLÇE İKLİM
Bölgemiz genel olarak Tipik Karadeniz iklimine sahiptir. Fakat özellikle bahar aylarında meydana gelen sis hadiseleriyle de Karedeniz Bölgesi tipik ikliminden biraz farklılıklar göstermektedir. Kışları; ılık ve yağışlı, yaz ayları; sıcak fakat kurak değildir. Nispi nem seviyesi hem mevsim yüksek olan ılıman bir iklime sahiptir.
İnebolu’nun uzun yıllar (1960-2005) değerlerine bakıldığında; Sıcaklık Ortalaması: 13,1 derecedir. Ekstrem Sıcaklık Değerlerine bakıldığında; En Yüksek Sıcaklık1977 Yılı Ağustos Ayında 35.8 derece, En Düşük Sıcaklık ise 1985 yılı Şubat ayında -9.2 derece olmuştur.
İlçemiz yıllık ortalama 1000mm. civarında yağış almaktadır. Genelde İlçe Merkezine yağmur yağışı düşmesine rağmen biraz yukarılara doğru çıkıldıkça kar yağışı oranı artarak devam etmektedir. İlçeye kar düşse de genelde erimesi birkaç günü geçmemektedir.
 İlçemize en çok kar yağışı 1985 yılında 146 cm. yağmıştır. Bir sene içerisinde yağışlı gün sayısı 140 gündür. En çok yağış Aralık-Mart ayları arasında olmaktadır. Yağışlar genelde normal ve sağanak şeklinde yağışlardır. İlçemizde yılda ortalama 21 gün sis, 3 gün kırağı görülmekte, sıcaklığın (-) ye düştüğü gün sayısı ile 19 gün olarak tespit edilmiştir. Hakim rüzgar yönü SSW (Güney-Güney Batı) yönüdür. Deniz Suyu Sıcaklığı Ortalaması; 13,8 derecedir.
İNEBOLU İLÇE NÜFUS
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemini göre 2011 yılı İnebolu İlçe Merkezi ve Köylerin nüfusu
İnebolu İlçe merkezi nüfusu toplamı Köylerin nüfusu toplamı Genel Toplam
9653 13.445 23.098
İNEBOLU İLÇE SAĞLIK
İlçe merkezinde 100 yatak kapasiteli bir Devlet Hastanesi, 2 Sağlık Ocağı mevcuttur.
İnebolu Çevresi Sağlık ve Eğitim Vakfına ait 1 Sağlık Evi olup, faaliyeti yoktur. Gemiciler , Özlüce ve Uluyol Köylerinde Sağlık Ocağı olup, bu ocaklara bağlı 3 adet de Sağlık Evi vardır.
İlçemizde bir Sağlık Meslek Lisesi mevcuttur. İlçe Merkezinde 7 adet Eczane bulunmaktadır
İNEBOLU İLÇE TURİZM
İnebolu, son yıllarda ilgi çekmeye başlayan turistik yerlerdendir. Denizin yanında özellikle doğal güzelliği, yem yeşil tepeleri hayranlık uyandırmaktadır. 2 adet plajın yanı sıra Cide ve Abana yolları güzergâhında birçok güzel koylardan plaj olarak yararlanılmaktadır. Özellikle Özlüce köyü sahillerinin güzel kumsallar çadır ve karavan turizmi için çok elverişlidir. İlçenin Kastamonu, Ankara, İstanbul ile komsu ilçeleri arasında her gün muntazam otobüs ve minibüs seferleri çok sayıda otobüs firması tarafından gerçekleştirilmektedir.
İnebolu`da Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu'nca koruma altına alınan 350 adet ev vardır. Kültür Bakanlığı, Kastamonu Valiliği ve Ankara Mimarlar Odası’nın İnebolu Evlerini Yaşatma Projesi (INEYAP) çerçevesinde yürüttüğü çaIışmaIar ile tarihi dokuyu koruyarak doğa ile uyumlu kent örneklerinin nadir temsilcisi İnebolu’yu bu yönüyle de tanıtmayı amaçlamaktadır. İlçede 400 yatak kapasitesi mevcut olup, diğer otellerle kamu kuruluşlarının misafirhaneleri ile birlikte 500 yatak kapasitesi vardır. Yaz aylarında İnebolu Lisesinin 100 yataklı pansiyonu da İnebolu’ya gelen öğretmen ailelerine tahsis edilmektedir. Dışardan gelen İnebolu’lar ise genellikle akrabalarının evlerinde misafir olarak kalmaktadırlar. İlçemizde turistik belgeli işletme olarak İonopolis Şahin Tepesi Pansiyon mevcuttur. Boyranaltı sahilinde bulunan Belediye ve Özel İdare Müdürlüğüne ait Yakamoz Tatil köyü turistik niteliği taşımaktadır. Ayrıca Öğretmenevi ve Turizm Ötelcilik Meslek Lisesine bağlı Uygulama oteli de yazın turistik hizmet vermektedir.
Halkın ve İnebolu’ ya gelenlerin büyük çoğunluğu Boyranaltı sahilinde denize girmektedir. Özelliklede Özlüce Köyü Sahilleri çadır ve karavan turizmi için çok elverişlidir. 9 Haziran, İnebolu'da "Şeref ve Kahramanlık Günü", yurdumuzun her sahil bölgesinde olduğu gibi 1 Temmuz günü ise Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır. Her yıl Temmuz Ayının üçüncü haftasında "İnebolu Heyamola Uluslararası Deniz Şenlikleri Kültür ve Sanat Festivali " gerçekleştirilmektedir
İNEBOLU İLÇE LİMANI
İnebolu limanı her türlü yolcu giriş çıkışına açık olup, ithalat ve ihracat yapılabilmektedir. Kapasite artırımı çalışmaları devam eden limana 10.000 grostonluk gemiler yanaşabilmekte olup, ahşap doğrama, yonga levha, ağaç parke, bakırlı prit, sigara kağıdı, kristal şeker, gübre vb. ürünlerin ihracı ve ithalatı yapılmaktadır.
Turizm amaçlı yat ve gezi teknesinin uğradığı ve konakladığı liman sahasında, bir ahşap Tekne-Yat yapım tersanesi ve balıkçı barınağı bulunmaktadır.
İNEBOLU İLÇE ORGANİK HALK PAZARI
Haftanın Salı ve Cumartesi günleri kurulan İnebolu Halk Pazarı, gerek mimari özelliği gerekse üretici kadınlarımız tarafından pazara sunulan yöresel ve ekolojik organik ürünlerin otantik bir şekilde sergilenip satıldığı görülmesi ve gezilmesi gereken yerlerdendir.
Pazarda, İnebolu’da yetişen kuşburnu, böğürtlen, sarı hurma, fındık, kivi, malta eriği, dağ çileği, dut, incir, kiraz, can eriği, kestane gibi ürünler ile ıspıt, yöreye has doğal kokulu domates, salatalık ve sivri biberi gibi sebzenin her çeşidi; bal, pekmez, peynir, tereyağı, kesik, süzme yoğurdu, tarhana, ıhlamur, kanlıca mantarı gibi organik ürünler ile günlük balıklar satılmaktadır.
Akçay | Akgüney | Akkonak | Aktaş | Alaca | Aşağıçaylı | Atabeyli | Ayva | Ayvat | Başköy | Bayıralan | Belen | Belence | Belören | Beyler | Çamdalı | Çamlıca | Çaydüzü | Çaykıyı | Çiçekyazı | Çubuk | Deliktaş | Deresökü | Dibek | Dikili | Doğanören | Durupınar | Erenyolu | Erkekarpa | Esenyurt | Gemiciler | Göçkün | Gökbel | Gökçevre | Güde | Güneşli | Hacıibrahim | Hacımehmet | Hamitköy | Hayrioğlu | Hörmetli | İkiyaka | İkizler | Kabalar | Kabalarsökü | Karabey | Karşıyaka | Kayaelması | Keloğlu | Korupınar | Köroğlu | Köseköy | Kuzluk | Musaköy | Örtülü | Özbaşı | Özlüce | Sakalar | Salıcıoğlu | Soğukpınar | Sökü | Şamalı | Şamaoğlu | Şeyhömer | Taşburun | Taşoluk | Toklukaya | Uğrak | Uluköy | Uluyol | Üçevler | Üçlüce | Yakaboyu | Yamaç | Yaztepe | Yeşilöz | Yolüstü | Yukarıçaylı | Yukarıköy | Yunusköy | Yuvacık |