ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

DEVREKANİ

KASTAMONU İLİ DEVREKANİ İLÇESİ
DEVREKANİ İLÇE TANITIM
devrekani
kastamonu devrekani
devrekani kastamonu
TARİHÇE, COĞRAFİ YAPI, İKLİM, BİTKİ ÖRTÜSÜ
Tarihçe
Devrekani isminin İsfendiyaroğulları zamanında bu yörenin geçici olarak konaklama amacı ile HAN olarak
 kullanılmasından ve “DEVLETHANI” olarak isimlendirilmesinden ortaya çıktığı rivayet olunmaktadır. Devlethanı zaman içinde halk dilinde “DEVREKANİ” ye dönüşmüştür.
Ulu Önder Atatürk Şapka İnkılabı dolayısıyla 1925 yılında Kastamonu ve çevresini ziyareti sırasında 28 Ağustos 1925
tarihinde İlçemize gelerek Müftüoğlu Mehmet Beyin çiftliğinde misafir kalmış ve İlçemizi onurlandırmıştır.
 Bu nedenle her yıl 28 Ağustos günü Atatürk’ün Devrekani’ye Gelişi Kültür ve Sanat Haftası olarak törenlerle kutlanmaktadır.
Devrekani 1944 yılında kabul edilen Yasa ile İlçe olmuştur.
DEVREKANİ İLÇE COĞRAFYA
Coğrafi Yapı :
Devrekani İlçesi, Batı Karadeniz Bölgesinde Kastamonu sınırları içinde ; doğuda Taşköprü, batıda Seydiler ve Küre, kuzeyde İnebolu, Bozkurt ve Çatalzeytin güneyde Kastamonu merkez ilçe ile komşudur. Devrekani’de bir adet sun’i baraj gölü (Fakılar Köyünde) ile iki adet gölet (Bozkocatepe ve Örenbaşı Köyünde), Bir adet baraj gölü (Kınık Köyünde) .
kaya arslan
Söz konusu baraj ve göletler tamamen sulama amaçlı olup ördek ve angut türleri ile sazan, aynalı sazan ve tatlı su kefali gibi balık türleri yaşamaktadır.
Başakpınar ve Kınık Köyü sınırları içerisinden doğan Devrekani Çayı ilçenin en önemli akar suyudur.
Jeolojik Yapı :
Devrekani’de arazinin büyük bir kısmı 2. ve 3 zamanda oluşmuştur.Ancak bunun yanında Kuatener (Birinci zaman) yaşlı sahalar vardır.
İlçe merkezinin kuzeyinden itibaren Devrekani çayı boyunca Kumlu,milli,şistli yeni alavüyonlar doğu-batı doğrultusunda geniş sahalar kaplamaktadır. Devrekani düzlüğü ve büyük vadi tabanları Muhtelif yerlerde ve değişik kalınlıklarda çakıl,kum, şist gibi akarsu tortularıyla örtülmüştür.
Topoğrafya :
İlçenin kuzeyinde İsfendiyar (Küre) dağlarının yüksek kısımlarının oluşturduğu dağlık sahalar ve yüksek plato sahaları bulunur.Buralarda yükselti.1251-1581 m.arasında değişmektedir. İlçe sınırları içerisinde Kastamonu –Devrekani Arasında 1200 metre rakımlı oyrak geçidi,1985 metre rakımlı Yaralıgöz geçidi,1770 metre rakımlı Göynük,1492 metre rakımlı görve ve 1330 metre rakımlı Bebek dağları vardır.
DEVREKANİ İLÇE İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
İklim ve Bitki Örtüsü :
Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Devrekani’de, kıyıdan itibaren yükselen İsfendiyar (Küre) Dağları nedeniyle Karasal İklim ile Karadeniz İklimlerinin özelliklerini barındıran bir iklim hüküm sürmektedir. Yaz ayları sıcak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçer. Gece ve gündüz arası ısı farkı 25.o C derecedir.
İlçe genellikle dağlık ve ormanlık bir yapıya sahiptir. İlçe alanının % 53’lük kısmını tarım alanları, % 22’lik kısmını da orman alanı oluşturmaktadır. Doğal bitki örtüsünü genelde çam ve meşe ağaçları teşkil etmektedir.
NÜFUS ve İDARİ YAPI
DEVREKANİ İLÇE NÜFUS
a-) Nüfus :
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından oluşturulan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2009 Yılı Veri Tabanına göre ilçenin toplam nüfusu; 5456’ü ilçe merkezinde, 7979’u köylerde olmak üzere 13435’dir.
En az nüfusu olan köyümüz 12 kişi ile Erenler Köyü, en çok nüfusu olan köyümüz ise 350 kişi ile Habeşli Köyüdür.
İlçenin yüzölçümü 599 km2 olup km2’ye 23 kişi düşmektedir.
DEVREKANİ İLÇE İDARE
Devrekani; Kastamonu İline bağlı 19 ilçeden biridir.
İlçemizde genel idare kuruluşlarının tamamına yakını mevcut olup ilçe merkezi dışında belediye teşkilatı bulunmamaktadır.
İlçe merkezinde (8) mahalle, İlçeye bağlı (54) köy ile (158) Köy altı yerleşim birimi bulunmaktadır. Bucak merkezi yoktur.
ba-) Köyler : İlçe merkezine en yakın köyümüz Kasaplar (3) km. en uzak köyümüz Erenler (38) km. mesafededir.
Belediyeler :
İlçemizde 1880 yılında kurulan İlçe merkez belediyesi dışında belediye teşkilatı bulunmamaktadır.
Belediyenin 2011 yılı bütçesi 4.400.000,00 TL, 2010 yılı Gelir Kesin Hesabı 2-3.040.592,65 TL, Gider Kesin Hesabı 2.797.397,01 TL’dir.
Belediye teşkilatı (17) memur ve (30) işçi olmak üzere toplam (47) personel, (3) iş makinesi (kato, kepçe, greyder), (2) kamyon, (2) çöp aracı, (2) arazöz, (2) hizmet aracı, (1) minibüs, (1) cenaze aracı, (1) et taşıma aracı ve (1) traktör ile hizmetlerini yürütmektedir.
TARİHİ VE ARKEOLOJİK DEĞERLER
Çok eski bir yerleşim olan ilçemiz, sinesinde barındırdığı tarihi ve kültürel eserlerle müstesna bir yere sahiptir.
Devrekani’de bulunan tarihi / arkeolojik unsurlar şunlardır; Merkez ve Çayırcık Camileri, Çayırcık Mahallesindeki Roma dönemine ait aslan heykeli, Sazyaka Mahallesinde (Karaköy) Fatıma Hatun Türbesi, Bozkoca ve Kurtşeyh Türbeleri, Kınık Köyündeki Antik
Hitit Şehri.
Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığında 1994 yılında Kınık’ta Başlatılan ve aralıklarla devam eden kazılarda çok sayıda paha biçilmez tarihi eser gün ışığına çıkarıldı.
Kazılarla Hitit Tarihi’ne ait bugüne kadar bilinmeyen birçok bilgi ve esere ulaşılırken, yer altı ve yerüstü olmak üzere iki de şehir bulundu.

Frig Uygarlığı’na ait önemli bilgiler
Kastamonu’nun Devrekani ilçesine bağlı Kınık köyü yakınlarında yapılan kazılarda, Frig dönemine ait 3 bin yıllık dokuma tezgâhı malzemeleri ile bir mühür ve dini sembolize eden idoller başta olmak üzere çok sayıda eser elde edildi.

YER ALTI ZENGİNLİKLERİ
İlçemiz yer altı kaynakları bakımından hakiki anlamda bir taramadan geçirilmemiştir. Son yıllarda Kanlıabat köyü ve çevresinde bol miktarda ve kaliteli mermer yatakları bulunmuş ve işletilmeye başlanmıştır.
Yine yıllar önce Laçin Köyü Sıpacı Mahallesinde Krom madeni bulunmuştur. Bu maden şuanda Emet Madencilik tarafında işletilmektedir.
DEVREKANİ İLÇE COĞRAFYA
Devrekani , Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz Bölümünde ,Kastamonu İline bağlı bir ilçedir. Alanı 804 km2, denizden yüksekliği 1050m. dir. İlçenin matematik konumu ise 40’35 derece kuzey enlemi ile 35’50 derece doğu boylamıdır.
İlçe kuzey ve batıdan Küre, Batıdan Seydiler,Güneyden Kastamonu merkez,Doğudan Taşköprü,Kuzey Doğudan Çatalzeytin ve Bozkurt ilçeleriyle komşudur.

JEOLOJİK YAPI
Devrekani’de arazinin büyük bir kısmı 2. ve 3. Zamanda oluşmuştur. Ancak bunun yanında Kuaterner (Birinci zaman ) yaşlı sahalar da vardır. İlçe merkezinin bulunduğu bölge kayalık olması sebebiyle de Deprem riski az olan bölgeler içindedir. Nitekim yurdumuzda meydana gelen son depremler ilçemizde hemen hemen hiç hissedilmemiştir.
İlçe merkezinin kuzeyinden itibaren Devrekani çayı boyunca kumlu, milli, şistli yeni alüvyonlar doğu –batı doğrultusunda geniş sahalar kaplamaktadır. Devrekani düzlüğü ve büyük vadi tabanları muhtelif yerlerde ve değişik kalınlıklarda çakıl,kum şist gibi akarsu tortularıyla örtülmüştür.
JEOMORFOLOJİK YAPI:
İlçenin kuzeyinde İsfendiyar (Küre) Dağlarının yüksek kısımlarının oluşturduğu dağlık sahalar ve yüksek Plato sahaları bulunur. Buralarda yükselti 1250-1581 m. arasında değişmektedir. Dağlık alanlarda dereler derin vadiler içinde akarlar.
İlçe sınırları içinde Kastamonu –Devrekani arasında 1200 metre rakımlı oyrak geçidi,1985 metre rakımlı Yaralıgöz geçidi,
1770 metre kakımlı Göynük,1492 metre rakımlı Görve ve 1330 metre rakımlı Bebek dağları vardır.
İlçenin güney ve doğusunda ise 1250-1300 m. arasında olan yükseltiler genellikle dağlık ve ormanlık sahalar oluşturur. İlçe arazisinde doğuya ve kuzeydoğuya doğru yükselti artar ve 1300 m.’nin üzerindeki sahalara geçilir. Buralarda arazi genellikle plato ve dağlıktır. İlçe arazisinin batısı Devrekani çayı vadisinin batıya doğru devam ettiği geniş düzlüklerden oluşur. Bu sahalar birinci derece tarım alanlarıdır.
İlçemiz arazi dağılımı ise : Tarıma elverişli yerler :449917 dekar.
Ormanlık arazi : 187248 dekar.
Çayır ve Meralar : 103505 dekar.
Diğer : 114662 dekar.
Olmak üzere toplam 854485 dekar arazi mevcudu vardır. Bunlardan 34390 dekarı sulanabilir arazi iken ancak 9547 dekarı sulanmaktadır.

EKONOMİK ve SOSYAL DURUM
DEVREKANİ İLÇE EKONOMİ
İlçemizde temel ekonomik etkinlik tarım ve hayvancılıktır. Bu alandaki faaliyetler aile işletmeciliği ötesinde iç ve dış pazara yöneliktir. Yetiştirilen kurbanlık hayvanlar başta İstanbul olmak üzere Ankara, gibi çevre illerde satışa sunulmaktadır.

DEVREKANİ İLÇE HAYVANCILIK
I-) Büyükbaş Hayvancılık :
İlçede özellikle büyükbaş hayvancılık yaygındır. Halen (30,279) büyükbaş hayvan mevcut olmakla birlikte, bu sayının (5) misli hayvanın faydalanabileceği mer’a ve yaylım alanı vardır. Büyükbaş hayvanların % 30'u saf kültür, % 40’ı melez, % 30’u yerli ırktır. Sun’i tohumlama çalışmaları ile kültür ırkı ve melez hayvan sayısı daha da artırılmaya
 çalışılmaktadır.
İlçemiz Bozkoca Köyü Çakalla Mevkiinde Gökkale Organik Tarım Ürünleri A.Ş. tarafından kurulan Büyükbaş hayvan ile Süt Sığırı Eşletmeciliğinde 201 yılı itibariyle 1300 Büyük baş Hayvan Mevcut olup 600 adedi sağmalı olup, Aylık ortalama 14 ton süt
üretilmektedir.
II-) Küçükbaş Hayvancılık :
Eskiden yoğun olarak yapılan küçükbaş hayvancılık son yıllarda gerileme göstermiştir. İlçede (5000) küçük baş hayvan vardır. 2011 verilerine göre kanatlı hayvan sayısı 70.000dir. Köy tavuğu 8.000 dir. Ayrıca bireysel olarak Hindi yetiştiriciliği mevcuttur.
İlçemizde 2 adet ticari kanatlı hayvan işletmesi mevcut olup yumurta üretimi yapılmaktadır. Toplam kapasiteleri ise 84.000 adettir.
DEVREKANİ İLÇE ARICILIK
Az miktarda da olsa ilçenin tüm köylerinde arıcılık yapılmaktadır. Halen ilçe genelinde (1600) adedi kayıtlı olmak üzere tahmini (1800) adet arı kovanı bulunmaktadır.
DEVREKANİ İLÇE TARIM
İlçemizdeki tarımsal faaliyetlerin temelini hububat tarımı, şeker pancarı, patates ve yem bitkileri teşkil eder. İlçemizdeki ürün ekilişleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
ÜRÜN DAĞILIMI TOPLAM EKİLİŞLERİ (DEKAR)
BUĞDAY
ARPA
YULAF
TRİTİKALE
NADAS
84.897.885
3.803.308
425
506,57
2.022
KAPLICA
PATATES
 FASULYE KURU
K.MEYVELİK
MERCİMEK
297.307
514
9.601
42.873
11.348
ÇAYIR- ÇAYIR OTU
KORUNGA
FİĞ
MISIR
YONCA
886,474
1.440,00
20.439.215
1.106.579
852
TOPLAM KULLANILAN ARAZİ
133,821,00
TOPLAM SULANAN ARAZİ
55.000
ac-) Sanayi
İlçede özel sektöre ait (1) Yem Fabrikası, (3) Un Fabrikası ile (2) Yumurta Üretim Tesisi mevcuttur.
Sanayi Çarşısı faaldir.
DEVREKANİ İLÇE SOSYAL YAPI
Yöre halkı örf ve adetlerine bağlı olmakla birlikte bu bağlılık tutuculuk mertebesinde değildir. Özellikle göç dolayısıyla büyük şehirlerle kurulan yakın ilişkiler, iletişim araçları ve devlet memurlarının etkileri, eğitim kurumlarının çalışmaları sosyal ve kültürel alanda olumlu yönde değişime sebep olmuştur.
bb-) Konut Durumu
Mevcut durumu ile İlçede konut sıkıntısı yoktur. Aksine ilçe dışına göç etmiş vatandaşların ilçede mevcut boş konutları dolayısıyla konut fazlasından bile söz etmek mümkündür. Ayrıca emeklilik günlerini, yıllık tatillerini ilçede geçirmek üzere lüks konut yaptıran vatandaşların sayısı da azımsanamayacak sayıdadır.
Konutların çoğu kalorifersizdir.
EĞİTİM, KÜLTÜR ve SPOR
İlçemizde okur-yazar oranı % 98’dir.
İlçe merkezinde (2) ilköğretim okulu, (1) Çok Programlı Lise, (1) İmam Hatip Lisesi, (3) Anaokulu ve Anasınıfı, Şenlik Pazaryerinde (1) YİBO ve köylerimizde birleştirilmiş sınıflı (3) İlköğretim Okulu vardır.
2011-2012 eğitim-öğretim yılı okul öncesi eğitimde öğretmen sayısı (7), öğrenci sayısı (176), İlköğretim Okulları (YİBO ve köyler dahil); öğretmen sayısı (33)’ü sınıf,
(30)’u branş olmak üzere toplam (63), öğrenci sayısı (1422), derslik sayısı (50); orta öğretim okulları öğretmen sayısı toplam (32), öğrenci sayısı (376), derslik sayısı (33)tür.
İlçede okul öncesi, ilk ve orta öğretim dahil öğretmen sayısı (133), öğrenci sayısı (1984)’dir.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce 2011-2012 öğretim döneminde çeşitli mesleklerde toplam (20) kurs açılmış, toplam 462 kursiye bu kurslara devam etmektedir.
Meslek Yüksek Okulu : İlçemizde 2011 - 2012 yılı eğitim öğretim yılında Kastamonu Üniversitesine Bağlı olarak Devrekani Meslek Yüksek Okulu İnsan Kaynakları Bölümü açılmış olup şuan 47 öğrencisi ile eğitim ve öğretimnie devam etmektedir.
DEVREKANİ İLÇE KÜLTÜR
İlçede 1985 yılında faaliyete geçen Halk Kütüphanesi başta öğrenciler olmak üzere tüm vatandaşlara hizmet vermektedir. Kütüphane mülkiyeti Belediyeye ait bir binada faaliyet göstermektedir.
İlçede özel şahıslara ait vatandaşların kullanımına açık (5) internet cafe mevcuttur.
DEVREKANİ İLÇE SPOR
İlçede 1982 yılında faaliyete giren 250 seyirci kapasiteli Kapalı Spor Salonu, 1999 yılında tamamlanan ilçe stadyumu ve 2000 yılında tamamlanan halı saha mevcut olup Kapalı Spor Salonu ile İlçe Stadyumu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce 2006 yılında İlçe Belediyesine tahsis edilmiştir. Halı Saha ise Devrekani Köylere Hizmet Götürme Birliğinin malıdır.Kapılı Spor salonu atıl durumda değildir.
DEVREKANİ İLÇE ULAŞIM
ULAŞIM, ALTYAPI ve HABERLEŞME
Devrekani, bağlı olduğu İl Kastamonu’ya 30, komşu ve civar İlçelerden Seydiler’e 12, Küre’ye 42, İnebolu’ya 73, Bozkurt’a 66, Çatalzeytin’e 71, Taşköprü’ye 71 km. mesafededir.
İlçe merkezinden il’e her gün yarım saat arayla minibüs, İstanbul’a her gün otobüs seferleri düzenlenmektedir.
İlçeye bağlı mevcut (54) köy yolundan (13)’ünün yolu asfalt, kalan (31)’inin ise kısmen asfalt, kısmen stabilizedir.
İlçemiz dahilinde yollarının toplam uzunluğu (karayoları hariç) 444 km’dir.Karayolları Dahil 507 Km'dir. 507 km’lik yolun 119 km’si (%24) asfalt, 388 km’si (%76) stabilizedir. 119 km’lik asfalt yolun 64 km’si (% 53) karayolları ağında olup Karayolları teşkilatınca, geriye kalan 55 km’lik (% 47) yol ise İ Özel İdaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birliğince asfaltlanmıştır.
DEVREKANİ İLÇE ALTYAPI
İlçe merkezinde içme suyu yeterli düzeyde olup kanalizasyon şebekesi yetersizdir.
İlçeye bağlı 54 köyden 8’sında kanalizasyon, 53’ünde şebekeli içme suyu mevcuttur. 54 köye bağlı bulunan 150 mahallede’ şebekeli içme suyu, 8’inde çeşme mevcuttur.Çeşmeli köy sayısı 1 dir.
DEVREKANİ İLÇE HABERLEŞME
İlçemizde; (1) merkez ve (8) köyümüzde (Akçapınar, Alınören, Asarcık, Başakpınar, Bıngıldayık, Çontay, Çörekçi ve Şenlik Köyleri) olmak üzere toplam (9) adet telefon santrali olup ihtiyaca cevap vermektedir. İlçemize bağlı telefonsuz köy yoktur.
İlçe merkezi ve köylerde mevcut santraller dijital santraldir.
DEVREKANİ İLÇE SAĞLIK
İlçemizde sağlık hizmetleri, Toplum Sağlığı Merkezine bağlı (3)’ü merkezde olmak üzere (4) Aile Sağlığı Merkezi ve (1) Devlet Hastanesi bünyesinde yürütülmektedir.
Devlet Hastanesi 2 kat ve 20 yataklı olup İlçemiz ihtiyacına cevap verebilecek kapasitededir. Hastanede 5 Doktor, 1 Müdür, 1 Şef, 2 Veri Kontrol İşletmeni.1 Ayniyat Saymanı, 2 Toplum Sağlığı Memuru, 3 Acil Tıp Teknisyeni, 15 Ebe-Hemşire, 3 Laboratuar Teknisyeni, 2 Röntgen Teknisyeni, 1 Ambar Memuru, 2 Şoför ve 2 Hizmetli olmak üzere,olmak üzere toplam 40’dir.

 Ayrıca Hastanenin temizlik hizmetlerinde çalıştırılan Şirkete ait 12 personel mevcuttur.
Toplum ve Aile Sağlığı Merkezlerindeki görev 4 Aile Hekimi,ile 12 personel görev yapmaktadır.
Toplu Sağlığı Merkezine bağlı 12 Sağlık Evi mevcuttur. Bunlardan Çorbacı, Şeyhbali ve Karayazıcılar Köyleri haricinde kalan Sağlık Evi binalarının onarıma ihtiyacı olup Bozkocatepe ve Şeyhbali Köyü Sağlık Evleri hariç hiç birinde ebe bulunmamaktadır.
Hastane ile Toplum Sağlığı Merkezi için 3 Pratisyen Hekim, 2 Tıbbi Sekreter, 1 Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni ve 2 Şoföre ihtiyaç vardır.
DEVREKANİ KINIK KAZILARI
Kastamonu-Kınık Kazıları
Keşfi:
1990 yılında, Kastamonu’nun 35 km kuzey-doğusunda bulunan Devrekani İlçesi, Kınık Mahallesi yakınlarında yapılacak olan baraj inşaatı projesinin ön hazırlıkları sırasında, DSİ dozer operatörü tarafından,
 bir grup Hitit madeni kabı bulunmuştur. DSİ dozer operatörü, Delibeyoğlu Sırtı’na sondaj makinesinin çıkabilmesi için yol açma çalışması sırasında taş ve toprak yığıntısını düzeltirken, dozerinin kepçesine eserler takılmış ve bunları önce “dozerin takım kutusunda” daha sonra şantiyede “valizin içinde çamaşırları arasında” saklamış ve bazı kişilere danıştıktan sonra Kastamonu Arkeoloji Müzesine teslim etmiştir. Aynı yıl, Prof. Dr. Aykut ÇINAROĞLU, bir görevle Arkeoloji Müzesini ziyareti sırasında, bu eserleri fark etmiş ve yazdığı makalelerle bilim dünyasına duyurmuştur.
 Kınık, bu eserlerin tanıtımıyla bütün bilim dünyasının dikkatini üzerine toplamıştır.
Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Çorum İli sınırlarındaki Boğazköy-Hattuşa’da bile bu kadar çok sayıda Hitit madeni kabı günümüze değin ele geçmemiştir. Bu kadar önemli bir yerin hemen araştırılması bilimsel açıdan zorunlu hale gelmiştir.
 1994 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle, Prof. Dr. Aykut ÇINAROĞLU’nun bilimsel başkanlığında Kastamonu Müzesi ile birlikte kazılara başlanmıştır. Kazılar, 1994 ten 1997 ye kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Üniversitesi ve Kastamonu Belediyesi Başkanlığı’nın maddi destekleri ile, 2002 yılından itibaren de Kastamonu Valiliğinin katkılarıyla yürütülmüştür.